Gospodarska suradnja Hrvatske i Iraka

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman je najavio mogućnost održavanja zajedničkog poslovnog foruma, istaknuvši da Hrvatska nudi svoje znanje i iskustvo u područjima poput elektroindustrije, razminiranja, ali osobito energetike. Hrvatska je postala energetsko čvorište na ovom dijelu Europe, a hrvatske luke mogu biti ulazne točke za iračke gospodarstvenike na europsko tržište.

Hrvatska i Irak su "vrlo zabrinuti" zbog situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku i traže zajedničko rješenje radi sprečavanja prelijevanje sukoba, kazao je u utorak u Zagrebu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s iračkim kolegom Fuadom Huseinom.

Husein, prvi irački ministar vanjskih poslova koji je posjetio Zagreb, kazao je da su se složili da su protiv "svih ratova".

Husein je pozvao hrvatskog ministra da posjeti Bagdad te naglasio da će mu biti drago ako s njim dođu i "zainteresirani ulagači", rekavši da trgovinska razmjena između dviju zemalja "nažalost nije na razini".

"Govorimo o hrvatskim tvrtkama koje su nekada radile i u budućnosti žele raditi u Iraku i na taj način doprinijeti razvoju iračkog gospodarstva", kazao je.

Grlić Radman je najavio i mogućnost održavanja zajedničkog poslovnog foruma, istaknuvši da Hrvatska nudi svoje znanje i iskustvo u područjima poput elektroindustrije, razminiranja, ali osobito energetike.

"Energetika je izuzetno važna s obzirom na geopolitičku poziciju Hrvatske i činjenicu da je Hrvatska postala energetsko čvorište na ovom dijelu Europe i s obzirom na naše luke koje mogu biti ulazne točke za iračke gospodarstvenike i sve ono što Irak želi kako bi bio prisutan na europskom tržištu", kazao je hrvatski šef diplomacije.

Husein je rekao da je bio sretan kada je čuo da "hrvatska strana izražava dobrodošlicu našim proizvodima, osobito nafti".

"Kao što znate, oni imaju (jadranski naftovod) Janaf i nadam se da ćemo u skoroj budućnosti imati sastanak o načinu na koji iračka nafta može doći do Hrvatske i ovog dijela Europe".

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz