Južna Afrika ratificirala Dodatni protokol trgovinskog sporazuma s EU

Ratifikacijom Dodatnog protokola Južna Afrika je priznala Hrvatsku kao državu članicu Europske unije na koju se primjenjuju trgovinske odredbe navedenog Sporazuma.

Parlament Republike Južne Afrike ratificirao je krajem 2015. godine Dodatni protokol uz Sporazum o trgovini, razvoju i suradnji između Europske zajednice i njezinih država članica, s jedne strane, i Republike Južne Afrike, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ratifikacijom Dodatnog protokola Južna Afrika je priznala Hrvatsku kao državu članicu Europske unije na koju se primjenjuju trgovinske odredbe navedenog Sporazuma. Člankom 4. Dodatnog protokola gospodarskim subjektima omogućit će se retroaktivno izdavanje carinskih obrazaca i povlašteno postupanje, podnošenjem mjerodavne dokumentacije carinskim tijelima zemlje uvoznice.

Točan datum stupanja na snagu Dodatnog protokola objavit će se nakon dostave instrumenta ratifikacije Južne Afrike Glavnom tajništvu Vijeća EU-a u Bruxellesu.


Pisane vijesti | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike