Trgovinska razmjena s Kinom u prvoj polovici ove godine porasla 9,2 posto

Prošle je godine trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila 2,5 milijarde dolara, što je rast od 5,2 posto u odnosu na godinu prije; u prvoj polovici ove godine dosegnula je 1,46 milijardi, što je čak 9,2 posto više. Pelješki most, najsjajnijih biser u kruni kinesko-hrvatskih odnosa, i dalje blista. U dvije godine otkako je most pušten u promet, oko 5 milijuna vozila prošlo je preko mosta, što je uvelike unaprijedilo lokalni gospodarski i društveni razvoj.

Dok se preslaguju geopolitičke pozicije i zaoštravaju (ne samo) carinski odnosi između Kine, SAD-a i EU-a, Kina grabi dalje. U godini u kojoj obilježava 75 godina Narodne Republike, komunističkoga uređenja, ali kapitalističkoga mentaliteta (državnoga, dakako), njena inicijativa ‘Pojas i put‘, kojom se nastoji globalno ispreplesti u svim aspektima življenja, ušla je u drugo desetljeće postojanja.

Europa je potpuno uronjena u trgovinsku razmjenu s Kinom koja joj je važnija čak i od SAD-a, no ni Kina bez europskoga/zapadnoga tržišta ne može. Iako žestoko širi suradnju s Afrikom i Južnom Amerikom, platežna moć tih stanovnika teško se može mjeriti sa zapadnim narudžbama, stoga ne čudi što se 75. godina proslavilo i u Zagrebu.

Uostalom, Hrvatska je važan prozor u EU. - Od osnutka Narodne Republike Kine do 2023., raspoloživi dohodak mjeren prema stanovniku povećao se 789 puta, a više od 800 milijuna ljudi izvučeno je iz siromaštva, što je sve zajedno stvorilo najveću svjetsku skupinu sa srednjim dohotkom s više od 400 milijuna ljudi.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin je istaknuo kako su već 32 godine od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske, a odnos dviju zemalja nalazi se u zlatnim godinama. Kina je, kazao je, Hrvatsku oduvijek smatrala dobrim prijateljem i ravnopravnim partnerom, pa je odnos dviju zemalja postao modelom prijateljstva i suradnje između zemalja različitih veličina, populacija i društvenih sustava.

- Gospodarska i trgovinska suradnja proširila se na novu širinu. Prošle je godine trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila 2,5 milijarde dolara, što je rast od 5,2 posto u odnosu na godinu prije; u prvoj polovici ove godine dosegnula je 1,46 milijardi, što je čak 9,2 posto više. Pelješki most, najsjajnijih biser u kruni kinesko-hrvatskih odnosa, i dalje blista. U dvije godine otkako je most pušten u promet, oko 5 milijuna vozila prošlo je preko mosta, što je uvelike unaprijedilo lokalni gospodarski i društveni razvoj. Vjetroelektrana Senj, Huawei i Xiaomi postigli su dobre rezultate, projekt cestovnoga povezivanja Vučevice uspješno je pušten u rad.

Očekuje se sklapanje ugovora o izvozu hrvatskih visokokvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda poput meda i tune u Kinu. Broj kineskih turista koji posjećuju Hrvatsku u stalnom je porastu. Uspješno je završena peta zajednička kinesko-hrvatska policijska patrola koja je učinkovito poboljšala doživljaj turista iz raznih zemalja - zaključio je, vjerujući kako je sve to dovoljno za cementiranje dobrih odnosa i u budućnosti.

No, nema sumnje da su kineski diplomati itekako svjesni činjenice da će Hrvatska slijediti odluke s vrha EU, a carinski ratovi pokazuju budući smjer. Hrvatske tvrtke koje posluju s Kinom u tom će se ratu morati snaći same.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz