Odašiljači i veze preuzimaju projekt digitalizacije RTV signala u BiH

Hrvatska tvrtka Odašiljači i veze (OiV) preuzet će i u cijelosti provesti projekt digitalizacije radio-televizijskih signala u BiH, potvrdili su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH. BiH je jedina država u Europi koja još nije uvela digitalni signal a cijeli projekt kasni već gotovo deset godina. Procjena je kako najmanje 60 posto te države nema infrastrukturu potrebnu za taj projekt a on bi morao biti dovršen za manje od godinu i pol.

Hrvatska tvrtka Odašiljači i veze (OiV) preuzet će i u cijelosti provesti projekt digitalizacije radio-televizijskih signala u Bosni i Hercegovini, potvrdili su u subotu iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

BiH je jedina država u Europi koja još nije uvela digitalni signal a cijeli projekt kasni već gotovo deset godina. Procjena je kako najmanje 60 posto te države nema infrastrukturu potrebnu za taj projekt a on bi morao biti dovršen za manje od godinu i pol.

Digitalni signal dostupan je samo na području Sarajeva, Mostara i Banje Luke i to kroz mrežu multipleks a kašnjenjem digitalizacije posebice su pogođeni javni RTV servisi. Emitiranje analognog signala u BiH predstavlja poseban problem razvitku mobilnih mreža nove generacije na teritoriju Hrvatske i Srbije.

Taj je posao bio povjeren konzorciju kojega je uz OiV činila i tvrtka Sirius 2010 iz Banje Luke. Ta je pak tvrtka u lipnju s nizom drugih dospjela pod financijske sankcije SAD-a zbog bliskih veza njezine uprave s čelnikom bosanskih Srba Miloradom Dodikom i članovima njegove obitelji. Ministarstvo financija SAD-a Sirius 2010 tretira kao jedan od izvora novca iz kojih Dodik, njegova obitelj i suradnici izvlače financijsku korist i tako provode politiku destabilizacije BiH.

Komercijalne banke su od uvođenja američkih sankcija zamrznule račune svim tvrtkama koje je kaznio SAD pa tako i Siriusu 2010 čime im je onemogućeno svako poslovanje.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto nakon toga je odlučio kako tvrtka pod američkim sankcijama ne može sudjelovati u projektu digitalizacije pa je zatražio očitovanje konzorcija o tome hoće li OiV samostalno nastaviti taj posao.

Konzorcij je sada dostavio to očitovanje uz potvrdu kako OiV Zagreb preuzima sva prava i obveze iz ranije popisanog ugovora. 

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz