DZS: Izvoz u prva četiri mjeseca pao za 1,2 posto

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prva četiri mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od 5 milijardi eura ili 5,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 7,9 posto, na 2,6 milijardi eura.

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz porastao za 2,3 posto, na 13,5 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 5,9 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 56,2 posto. U prva četiri mjeseca lani pokrivenost je iznosila 58,2 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prva četiri mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od pet milijardi eura ili 5,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za 6,1 posto, na 10,7 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 7,9 posto, na 2,6 milijardi eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 10,4 posto, na 2,7 milijardi eura.

DZS je u petak objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. pao za 4,7 posto, na 5,6 milijardi eura, a uvoz za 1,2 posto, na 9,9 milijardi eura. Prema revidiranim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva tri mjeseca ove godine je iznosio 4,3 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,5 posto.

(Hina) 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz