Ugovor 3. maja i grupacije Scenic o gradnji trupa za još jedan polarni kruzer

Ugovor o gradnji trupa i djelomično opremanje još jednog polarnog kruzera, luksuzne megajahte Scenic Eclipse potpisali su predstavnici tvrtke MKM Yachts, podružnice australske grupacije Scenic, i 3. maja Rijeka 1905, tvrtke-kćeri Brodogradilišta 3. maja. Ovo je važan projekt za brodogradilište, za Rijeku, za hrvatsko gospodarstvo, kako je u njemu sve veći udio proizvoda i usluga, sve više hrvatskog doprinosa.

Ugovor o gradnji trupa i djelomično opremanje još jednog polarnog kruzera, luksuzne megajahte Scenic Eclipse potpisali su u srijedu predstavnici tvrtke MKM Yachts, podružnice australske grupacije Scenic, i 3. maja Rijeka 1905, tvrtke-kćeri Brodogradilišta 3. maja.

Ugovor, kojim grupacija Scenic nastavlja suradnju s riječkim brodogradilištem, potpisali su predsjednica Uprave 3. maja 1905 Vjera Marić, direktor MKM Yachtsa Saša Čokljat, i vlasnik Scenica Glen Moroney, a potpisivanju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Luksuzni polarni kruzer zajedno će graditi tvrtka MKM Yachts i 3. maj kao podugovaratelj, koji će graditi trup broda i djelomično opremiti brod.

Premijer Plenković je izjavio kako mu je drago svjedočiti trećoj fazi suradnje kompanije Scenic, putem MKM Yachtsa, i Hrvatske. Najprije je to bio pulski Uljanik, u najtežim vremenima stečaja, pa riječki 3. maj, a sada je to 3. maj Rijeka 1905 i nastavak izgradnje najmodernijih polarnih kruzera, rekao je, dodajući kako je suradnja rezultirala najprije izgradnjom megajahte Eclipse l, zatim izgradnjom megajahte Eclipse ll,  koja je u vrijeme pandemije jedno vrijeme bio u riječkoj luci, a uspjesi tih brodova su fascinantni.

Istaknuo je da je riječ o najboljem što brod može imati u tehničkom smislu, o projektu vrijednom 250 milijuna eura, koji je "plod i naše suradnje i našega povjerenja".

Plenković je ocijenio kako je to važan projekt za brodogradilište, za Rijeku, za hrvatsko gospodarstvo, kako je u njemu sve veći udio proizvoda i usluga, sve više hrvatskog doprinosa.

Ako ova naša treća priča bude uspješna, onda smo spremi i za četvrtu i petu, rekao je i najavio da će Vlada učiniti sve što treba te je zahvalio Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) na potpori.

Tvrtka 3. maj Rijeka 1905. osnovana je radi nastavka brodograđevne djelatnosti, a prema planu restrukturiranja 3. maja, djelatnost će se bez financijskih opterećenja iz prethodnih razdoblja obavljati u novoj tvrtki, koja je dokapitalizirana operativnom imovinom.

Brodogradilište 3. maj će dovršiti ranije ugovorene poslove, dok će nove poslove ugovarati tvrtka-kćer, a s ugovaranjem novih poslova u novu tvrtku će se prebacivati i radnici.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju tvrtke 3. maj Rijeka 1905, uz uvjet nastavka brodograđevne djelatnosti na tom području, objavljen je u sredinom ožujka.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz