Novi uspjesi hrvatskog softvera

MicroBLINK proizvodi softver koji bilo koji iPhone, iPad i Android mobitel i tablet pretvara u skener osobnih dokumenata. On se već se koristi u SAD-u, V. Britaniji i Kolumbiji. Predstojeći predsjednički izbori u SAD-u temeljit će se na tom softveru, kojim su upravo osvojili i Maleziju.

Damir Sabol, osnivač Iskona, startupa s najboljim 'exitom' u Hrvatskoj (za 100 mil. kn. prodan HT-u), i pokretač najpopularnije hrvatske mobilne aplikacije PhotoMath, s više od 22 milijuna korisnika, ima novu svjetsku uspješnicu.

Njegova softverska tvornica MicroBLINK sa sjedištem u Zagrebu u utorak 12. siječnja je u Kuala Lumpuru ugovorila s jednim od najvećih sistemskih integratora na svijetu distribuciju novog proizvoda BlinkID-a. Ni Sabol ni suosnivač i član Uprave MicroBLINK-a Izet Ždralović nisu nam mogli otkriti o kojoj je kompaniji riječ zbog ugovora kojim su zajamčili da će to ostati poslovna tajna. No, Ždralović kaže da su im sada vrata malezijskog tržišta, države koja ima šest puta više stanovnika od Hrvatske i osam i pol puta veći BDP, širom otvorena. "Naš partner u Maleziji zainteresiran je BlinkID ponuditi privatnom i javnom sektoru za brzi unosa podataka, a s obzirom na to kakva je potražnja na drugim tržištima, očekujemo da će rezultati biti jako dobri", kaže Ždralović.

BlinkID globalno je jedini softver koji omogućava da u tri sekunde, lokalno na mobitelu, skenirate i obradite podatke s osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole. To je softver koji bilo koji iPhone, iPad i Andorid mobitel i tablet pretvara u najbrži skener osobnih dokumenata na svijetu. "Razvijamo dalje jer globalno vidimo dosta potencijala", kaže Sabol. BlinkID već se koristi u SAD-u, V. Britaniji i Kolumbiji. Predstojeći predsjednički izbori u SAD-u, kao i nekoliko prethodnih za Senat, temeljit se i na softveru koji je razvio MicroBLINK. Američki proizvođač inovativnih sustava za izbore KnowInk, naime, koristi BlinkID za skeniranje identifikacijskih dokumenata građana na glasačkim mjestima.

Takav sustav koristi 16 američkih saveznih država, uz ostalo, Illinois s gl. gradom Chicagom. Američka policija u šest manjih gradova koristi BlinkID na specijaliziranim Andorid uređajima pomoću kojih može izdati kaznu u roku tri sekunde. U Velikoj Britaniji BlinkID koriste veliki osiguravatelji kako bi svojim korisnicima omogućili da preko mobitela, skeniranjem vozačke dozvole, brzo i jednostavno ugovore produljenje polica za auto-osiguranje. Izet Ždralović pojašnjava da su BlinkiD razvili na istoj tehnologiji koju su ugradili u gotovo sve aplikacije mobilnog bankarstva u Hrvatskoj, kao i u mobilnu aplikaciju PhotoMath.

"Trenutačno nam BlinkID drži tek desetinu prihoda tvrtke, ali to je proizvod s kojim bilježimo najveći rast", dodaje Ždralović. Prema podacima Poslovne Hrvatske MicroBLINK je u 2014. imao rast prihoda od 49,5 posto na 2,6 milijuna kuna. Neto dobit mu se smanjila za 39,6 posto na 386,2 tisuće kuna, a broj zaposlenih narastao na šest. Podatke o prihodima za 2015. pak još ne otkrivaju. No, broj zaposlenih je lani narastao na ukupno 20. Izet Ždralović kaže da puni potencijal BlinkID-a još uvijek otkrivaju. Nedavno su se pojavili neočekivani interesi za ovim proizvodom iz hotelske industrije i od prijevozničkih tvrtki. Lani je na BlinkID tehnologiju potiho prešao Easy Taxy.

Riječ je o brazilskom startupu koji je u nekoliko godina izrastao u najvećeg konkurenta Ubera. Štoviše, Easy Taxy se hvali da njegova mobilna aplikacija za naručivanje taksija ima najviše korisnika na svijetu, više i od Ubera, a dostupna je u tek nešto manjem broju gradova i država. Ždralović naglašava da pomažu taksistima u Kolumbiji da se brže prijave u sustav, jer dovoljno je da skeniraju svoju vozačku dozvolu, a na jednak način mogu brzo registrirati i novog putnika. Dodaje da im je najveće iznenađenje bio pak interes hotelske industrije. "Prvi su potencijal BlinkID-a prepoznali hoteli u Las Vegasu, koji su zainteresirani da im omogućujemo brzi, mobilni check-in gostiju, znači još dok se voze u taksiju do hotela kako bi po dolasku gosti mogli samo preuzeti ključ, a ne da čekaju u redu zajedno s preostalih 3000 sudionika neke konferencije", zaključuje Ždralović.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Pisane vijesti