Hrvatska na turističkom sajmu u Kazahstanu proglašena destinacijom godine

Hrvatska je na turističkom sajmu KITF u najvećem gradu Kazahstana Almatiju proglašena destinacijom godine, što je veliko priznanje organizatora sajma na kojemu je HTZ prvi puta nastupila. Tijekom sajma održan je niz sastanaka s kazahstanskim turističkim subjektima i aviokompanijama, poput Air Astana i Turkish Airlinesa, a razgovarali su i o mogućnostima suradnje s putničkim agencijama iz Uzbekistana i Kirgistana.

Hrvatska je na turističkom sajmu KITF u najvećem gradu Kazahstana Almatiju proglašena destinacijom godine, što je veliko priznanje organizatora sajma na kojemu je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prvi puta nastupila, izvijestili su iz HTZ-a.

"Nastup na sajmu KITF dio je strategije otvaranja novih tržišta na centralnoazijskim prostorima, gdje je Kazahstan vrlo interesantno tržište s oko 20 milijuna stanovnika te velikim brojem aktivnih touroperatora i agencija koje su također sudjelovale na sajmu i iskazale veliko zanimanje za hrvatskim destinacijama", ističu iz HTZ-a.

Tijekom sajma hrvatski su predstavnici održali niz sastanaka s kazahstanskim turističkim subjektima i aviokompanijama, poput Air Astana i Turkish Airlinesa, a razgovarali su i o mogućnostima suradnje s putničkim agencijama iz Uzbekistana i Kirgistana.

Održana je i rasprava o budućnosti turizma na kojoj je sudjelovao i Rajko Ružička iz HTZ-ova predstavništva, naglasivši pritom da Hrvatska ima velike potencijale na kazahstanskom tržištu te da dugoročni ciljevi uključuju uvođenje direktnih letova iz Kazahstana za Hrvatsku te skraćivanje procedura izdavanja viza turistima iz te zemlje.

Na sajmu je bio i hrvatski veleposlanik u Kazahstanu Refik Šabanović, a iz HTZ-a dodaju da su se na sajmu od europskih zemalja predstavile i Italija i Slovenija.

Po podacima HTZ-a iz sustava eVisitora, iz Kazahstana je u Hrvatsku zadnjih pet godina svake godine dolazilo oko tri i više tisuća turista, osim u pandemijskim 2020. i 2021., ali i tada ih je bilo. Iz Kazahstana je tako u 2018. došlo do sada najviše turista, 3 500, koji su ostvarili 20,5 tisuća noćenja, što je bilo više nego u 2017., dok ih je u 2019. došlo 3 400, ostvarivši više od 19 tisuća noćenja ili oko 4 posto više nego u godini prije.

U 2020. se broj njihovih dolazaka i noćenja zbog pandemije prepolovio, da bi ih 2021. došlo 2 500 i ostvarili su 17 tisuća noćenja, što su bili porasti od 40 i 34 posto u odnosu na godinu prije. Jači pozitivan turistički trend iz Kazahstana se nastavio i u 2022. sa 20,5 posto više dolazaka turista iz te zemlje nego u 2021., odnosno njih oko tri tisuće ostvarilo je i 4,3 posto više noćenja ili 18 tisuća.

(Hina)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz