Brojne mogućnosti za unaprjeđenje gospodarske suradnje Hrvatske i Kanade

Daljnji poticaj za istraživanje mogućnosti za gospodarsku suradnju nudi hrvatsko-kanadska trgovinska razmjena koja je zabilježila porast u 2022. Uspješna suradnja Hrvatske i Kanade je u području turizma. Hrvatsku je u prošloj godini posjetilo više od sto tisuća kanadskih turista, a ponovno se uspostavljaju i izravne zrakoplovne linije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 13. travnja 2023. godine, u Torontu s članovima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore predvođenim Johnom Marionom, te Ivanom Grbešićem i Wanitom Kelavom.

„Ova Komora ne samo da pridonosi političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već koristeći iskustva stečena u Kanadi, značajno pridonosi i razvoju Hrvatske. Iskreno smo ponosni na postignuća hrvatsko-kanadske zajednice“, naglasio je ministar u razgovoru s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore.

Također, teme razgovora su bile trenutne geopolitičke promjene koje potiču Hrvatsku i Kanadu na zajednički rad pri rješavanju izazova i jačanja zajedničke obrane i sigurnosti, otpornosti energetskih sustava i sigurnih opskrbnih lanaca. Daljnji poticaj za istraživanje mogućnosti za gospodarsku suradnju nudi hrvatsko-kanadska trgovinska razmjena koja je zabilježila porast u 2022. godini.

Sugovornici su istaknuli uspješnu suradnju Hrvatske i Kanade u području turizma. Hrvatsku je u prošloj godini posjetilo više od sto tisuća kanadskih turista, a ponovno se uspostavljaju i izravne zrakoplovne linije.

„Uvjeren sam da će nam Hrvatsko-kanadska gospodarska komora i dalje pružati strateške savjete o tome kako ojačati naše odnose s Kanadom te će naše dvije države nastaviti ovaj partnerski i saveznički odnos“, zaključno je istaknuo ministar Grlić Radman.

Također, ministar Grlić Radman sastao se s predsjednikom Canadian Imperial Bank of Commerce Viktorom Dodigom, s kojim je razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja hrvatsko-kanadske gospodarske suradnje, te mu zahvalio na doprinosu u jačanju veza Hrvatske i Kanade, kao i povezanosti hrvatskog iseljeništva s Domovinom. Razmijenili su mišljenja o poticanju trgovinske razmjene i povećanja izravnih ulaganja kanadskih tvrtki u Hrvatsku.

(MVEP)
 

 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz