Najveći hrvatski izvoznik Končar samo ove godine planira ulaganja od 60 milijuna eura

Končar izvozi u stotinjak zemalja svijeta, a najveći se dio odnosi na zemlje EU-a, Njemačka, Švedska, Italija, Austrija. Jača i poslovanje u zemljama Bliskog istoka i Afrike te Sjeverne Amerike. U najvećem djelu prodaje u izvozu riječ je o kupcima vezanim uz elektroenergetiku, a istaknut porast ugovaranja izvan Europe vidi se na tržištu Iraka.

Grupa Končar je prije tri godine usvojila dokument ‘Integralna strategija 2020+‘ kojom su do kraja 2024. planirani prihodi od prodaje Grupe, i to bez akvizicija, od 530 milijuna eura (četiri milijarde kuna). Taj je plan, međutim, ostvaren već lani, unatoč svim neizvjesnostima s kojima se svjetsko gospodarstvo suočava(lo). Zapravo, već se 2021. Grupa približila tom broju kada je ostvarila 480 milijuna eura (3,6 milijardi kuna) prihoda. Lanjski pak rast predsjednik Uprave Gordan Kolak objašnjava dobrom ugovorenošću poslova na početku godine na svim tržištima.

Tako je vrijednost novih narudžbi prvi put dosegao 787,8 milijuna eura (5,9 milijardi kuna), pa su ukupne ranije otvorene višegodišnje narudžbe na kraju godine (koje će se realizirati i sljedećih godina) iznosile rekordnih 976,1 milijun eura (7,3 milijarde kuna), pri čemu je udio izvoza 60 posto.

Upravo zbog toga konsolidirani prihodi (uključujući i akvirirani Dalekovod) iznosili su 699,7 milijuna eura (5,3 milijarde kuna). Osim toga, porasla je i vrijednost izvoza za čak 152 milijuna eura (1,14 milijardi kuna) u odnosu na 2021., kada je iznosila 275 milijuna eura (2,06 milijardi kuna). Udio izvoza u prihodima lani je bio 61 posto, dok je dobit iznosila 29,4 milijuna eura (220,5 milijuna kuna).

Najveća je potražnja za transformatorima, ali i drugim proizvodima iz područja elektroenergetike. Na domaćem tržištu, koje je lani također raslo, tradicionalno je najvažniji kupac HEP grupa, a slijede HŽ Putnički prijevoz i Zagrebački električni tramvaj (ZET). Inače, Končar izvozi u stotinjak zemalja svijeta (u 130 ima referencije), a najveći se dio odnosi na zemlje EU-a (Njemačka, Švedska, Italija, Austrija…).

Lani je napravljen velik iskorak na švedsko tržište u području transformatorskih stanica. Riječ je o dva ugovora o rekonstrukciji transformatorskih stanica za kupce Vattenfall i Svenska kraftnät te je uspješno završena pretkvalifikacija za realizaciju najsloženijih projekata švedskog operatera prijenosnog sustava. Time je otvoren put na to tržište s ogromnim potencijalom. Kolak dodaje da je rast izvoza u EU prioritet, ali i da u kompaniji istodobno vide ‘kako se intenziviraju aktivnosti na tržištima na kojima je Končar nekad dominirao, poput BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije...‘.

– Jačamo i poslovanje u zemljama Bliskog istoka i Afrike te Sjeverne Amerike. U najvećem djelu prodaje u izvozu riječ je o kupcima vezanim uz elektroenergetiku, a istaknut porast ugovaranja izvan Europe vidimo na tržištu Iraka. U lipnju prošle godine s iračkim ministarstvom elektroenergetike ugovoren je projekt revitalizacije hidroelektrane Haditha vrijedan 65 milijuna eura. Osim što se obnavlja najveći hidroenergetski objekt koji je prema načelu ‘ključ u ruke‘ Končar sagradio u svojoj stoljetnoj povijesti, tim smo se projektom na velika vrata vratili na to tržište – naglašava Kolak.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz