Hrvatski maslinari osvojili zlata za ulje u New Yorku, a ovaj put nisu Istrijani u pitanju

Ispred Hrvatske su Italija (158 medalja) i Španjolska (128), dok su iza Hrvatske ostale SAD (94 medalje), Grčka (79), Turska (65), Portugal (35). Ovo godine na NYIOOC je pristiglo ukupno 1.100 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere od toga iz Hrvatske 126 ulja.

“Bravo Tome, Bravo Eva!“, ne prestaju čestitke hrvatskim maslinarima, osvajačima prvih nagrada na NYIOOC 2023, javlja Agroklub.

“Eto napokon Oblice“, odgovara im Tomislav Duvnjak, voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama. ne krijući zadovoljstvo što je njegovo ulje od autohtone sorte ovaj put okićeno zlatom. Lani je na istom ovom ocjenjivanju njegovo ekstra djevičansko ulje Sv. Ivan Oblica osvojilo srebrnu medalju.

Duvnjak je, inače poznat kao čovjek koji je prije dvije godine potaknuo maslinare iz Dalmacije, najveće hrvatske maslinarske regije, da organizirano pošalju ulja u New York na najveće i najprestižnije svjetsko ocjenjivanje maslinovih ulja. Od tada bilježe najveće uspjehe.

Podsjetimo, lani su u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta, hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, osvojili 96 odličja (69 zlata i 27 srebra). “Treći smo na svijetu. To je najveći uspjeh do sada“, prokomentirao je Duvnjak.

Ispred Hrvatske su samo Italija (158 medalja) i Španjolska (128); zemlje koje su ujedno i najveći proizvođači maslinovog ulja u Europskoj uniji, ali i u svijetu. Po kvaliteti maslinovog ulja iza Hrvatske su ostale SAD (94 medalje), Grčka (79), Turska (65), Portugal (35)… Ovo godine na NYIOOC je  pristiglo ukupno 1.100 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere od toga iz Hrvatske 126 ulja (61 iz Dalmacije).

Uz Duvnjakovu Sv. Ivan Oblica nagrada je pripala i brendu Eva Marija Levantinka vlasnice OPG-a Eva Marija Čurin iz Gdinja na otoku Hvaru. Riječ je o ekstra djevičanskom ulju koje se odlikuje voćnošću. Inače, OPG je osnovan 1997. godine i nalazi se u povoljnom predjelu Gdinj, na istočnoj strani otoka Hvara. Imanje se sastoji od pet hektara specijaliziranih maslinika u kojima raste 1.000 stabala i gleda na Jadransko more (225 metara).

“Svi plodovi se ručno beru u prvoj polovici listopada i prerađuju unutar 24 sata sustavom hladne ekstrakcije“, ističe Eva Marija Čurin, koja se već dokazala sa više osvojenih nagrada na domaćim i svjetskim natjecanjima maslinara i uljara.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz