HGK: Izvoz obrambene industrije ponovno na predpandemijskim razinama

Izvoz hrvatske obrambene industrije vraća se na predpandemijske razine, pri čemu mu je vrijednost u 2021. premašila 151 milijun eura. HGK ove godine ponovno je organizirao zajednički nastup tvrtki iz Zajednice obrambene industrije HGK na sajmu obrambene industrije, koji se od 20. do 24. veljače održava u Abu Dhabiju.

Izvoz hrvatske obrambene industrije vraća se na predpandemijske razine, pri čemu mu je vrijednost u 2021. premašila 151 milijun eura, istaknuli su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je organizirala nastup hrvatskih tvrtki na sajmu u Abu Dhabiju.

HGK je ove godine ponovno organizirao zajednički nastup tvrtki iz Zajednice obrambene industrije HGK na sajmu obrambene industrije, koji se od 20. do 24. veljače održava u Abu Dhabiju. Na sajmu obrambene industrije Idex tako se predstavljaju tvrtke HS Produkt, Šestan Busch i Agencija Alan, dok se na izložbi pomorske obrane i sigurnosti Navdex u organizaciji HGK predstavlja BSO - Brodogradilište specijalnih objekata.

Status provjerenih dobavljača te su tvrtke postigle kroz kontinuiran razvoj vlastitih proizvoda i kroz zadržavanje visokih standarda kvalitete, ističu iz Komore u priopćenju, u kojem hrvatsku obrambenu industriju apostofiraju kao brend svjetskog značaja. "Posljednje dostupne brojke govore nam da se izvoz naše obrambene industrije vraća na predpandemijske razine, s više od 110 milijuna eura u 2020. na više od 151 milijun eura u 2021. godini. Očekujemo da će brojke pokazati istu tendenciju rasta i za prošlu godinu, posebice jer se manifestacije poput ove nakon pandemije također vraćaju u svoje uobičajene razmjere po pitanju broja posjetitelja i izlagača", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednik Uprave HS Produkta i predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Željko Pavlin izjavio je da je, nakon SAD-a, tržište Bliskog istoka najvažnije za HS Produkt, pa je prisustvo na Idexu izuzetno važno. "Ponajprije je to radi održavanja kontakata s postojećim kupcima iz regije, gdje smo zabilježili značajne rezultate, poput Iraka, Saudijske Arabije i Jordana, i gdje očekujemo nastavak suradnje, a nakon toga i radi predstavljanja budućim potencijalnim kupcima", kazao je Pavlin. 

"Očekivanja su velika jer je ovo jedan od dva najveća sajma u svijetu. Imamo unaprijed dogovoren cijeli niz sastanaka", izjavio je član Uprave Agencije Alan Milan Knežević, koji uz HS Produkt i Šestan Busch prezentiraju kompletno naoružanje i vojnu opremu, kao i robu dvojne namjene.

Osnivač i direktor tvrtke Šestan-Busch Alojzije Šestan također je istaknuo da su očekivanja velika budući da sajam slavi 30 godina, a tvrtka već 20 godina surađuje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). "Do sada smo isporučili više od 150 tisuća kaciga Emiratima, a očekujemo na sajmu još jedan ugovor za 25 tisuća kaciga, također za UAE", otkrio je Šestan u priopćenju.

Tvrtka BSO - Brodogradilište specijalnih objekata na sajmu Navdex traži nove poslovne prilike i nova tržišta za patrolne brodove. "Razvili smo brzi napadajni brod FAV 250 te na ovom sajmu imamo premijeru novog proizvoda", izvijestio je Darko Pappo, član Uprave DIV grupe, u sklopu koje djeluje BSO. Vezano uz plasiranje njihovih proizvoda, Pappo je naglasio kako je važno da za ugovoren izvoz brodova pravovremeno dobiju i izvozne dozvole i potrebne suglasnosti od nadležnih institucija.

Ovo je 16. izdanje Idexa te 7. izdanje izložbe Navdex, koje organizira Capital Events u suradnji i uz punu potporu Ministarstva obrane UAE-a te pod pokroviteljstvom šeika Mohameda Bin Zayeda Al Nahyana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UAE. Idex se održava svake dvije godine u Nacionalnom izložbenom centru Abu Dhabija (ADNEC), a ove godine obilježava 30 godina postojanja.

Očekuje se više od 130 tisuća posjetitelja, uz više od 1350 izlagača iz 65 zemalja svijeta na površini od 165 tisuća kvadratnih metara, izvijestili su iz HGK.

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz