Veliki hrvatski proizvođač i izvoznik u novom velikom investicijskom zamahu

Letina grupa je veliki hrvatski proizvođač i izvoznik, koji više od 90% proizvodnje plasira na pet kontinenata, u više od 30 zemalja svijeta, više od 30 godina prisutan je na svjetskom tržištu u proizvodnji “custom-made” tankova i posuda od inox čelika za vinarsku, pivarsku i prehrambenu industriju.

Letina grupa u vlasništvu poduzetnika Mladena Letine u velikom je investicijskom zamahu u sklopu svog razvojnog projekta koji, ističu, poštuje brojna pravila održivosti, dokazujući da ne nanosi značajnu štetu okolišu (DNSH). Naime, investiraju 14 milijuna eura u proširenje proizvodnih kapaciteta i opremanje nove hale, a taj projekt Letine ujedno je bio među prvima iz novog programa HBOR-ovih izravnih kredita uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a.

Ovaj veliki hrvatski proizvođač i izvoznik, koji više od 90% proizvodnje plasira na pet kontinenata, u više od 30 zemalja svijeta, više od 30 godina prisutan je na svjetskom tržištu u proizvodnji “custom-made” tankova i posuda od inox čelika za vinarsku, pivarsku i prehrambenu industriju. Proizvodnja je organizirana u postojećem proizvodnom pogonu od cca 20.000 m2 u Čakovcu.

Letina grupa trenutno surađuje s više od 70 distributera u cijelom svijetu, s najvećim prodajnim tržištima – u Europi i Americi tako da će nova investicija, otkriva predsjednik Uprave Mladen Letina, osigurati dodatne kapacitete za proširenje suradnje s postojećim distributerima i akvizicijom novih tržišta.
Investicija predstavlja značajan iskorak u razvoju Letina grupe te nam je drago da je HBOR prepoznao i podržao financirati naš projekt.

Osim značajno povoljnijih uvjeta financiranja, uz prilagođavanje elemenata investicije visokim ESG standardima, osigurat ćemo i dodatne energetske uštede i smanjenje troškova, što će sigurno doprinijeti efikasnosti i našoj konkurentskoj prednosti na svjetskom tržištu”, kaže Letina, dodajući da ova investicija predstavlja jedan od ključnih elemenata u njihovoj razvojnoj strategiji održivosti, koja, osim digitalne i energetske komponente, u velikoj mjeri stavlja fokus na našu najveću snagu, a to su naši djelatnici”, kaže Letina. Očekivani završetak investicije je u prvom kvartalu 2024., te se u srednjem roku očekuje udvostručenje prihoda i daljnji rast zaposlenih.

Grupa trenutno zapošljava više od 240 djelatnika, primarno s područja sjeverozapadne Hrvatske, te zbog brige o dobrim uvjetima rada, uključivo rad u jednoj smjeni i primanja iznad prosjeka RH, nema potrebe za inozemnom radnom snagom.

Investicija se financira uz izravni kredit HBOR-a iz programa “Investicije privatnog sektora”, uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a na temelju Financijskog instrumenta i Operativnog programa “Subvencije kamatne stope za MSP-ove”. Suradnja s tehničkom službom HBOR-a je bila odlična – tvrde u Letini da su u velikoj mjeri pomagali u pripremi i usklađivanju projekta s ESG zahtjevima, slijedom čega se kao ‘putokaz’ zainteresiranima koji na ovaj način kreću u smjeru razvoja ističe kompleksnost pripreme ovakvog projekta koja je zahtijevala dodatna znanja.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz