Hrvatska druga najtraženija inozemna destinacija za odmore među Austrijancima

Hrvatska je za Austrijance druga najtraženija inozemna destinacija za odmore u 2023. iza prve Italije. U 2023. se očekuje nastavak pozitivnih lanjskih trendova kada su Austrijanci s oko 8,2 milijuna noćenja za 5 posto premašili rezultat iz rekordne 2019. u hrvatskom turizmu.

Hrvatska je za Austrijance druga najtraženija inozemna destinacija za odmore u 2023. godini iza prve Italije, pokazalo je istraživanje "Reisekompass 2023" austrijskog organizatora putovanja Ruefa Reisen, o čemu su u utorak izvijestili iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prema rezultatima tog istraživanja, iza prve Italije i druge Hrvatske Austrijancima su za odmore u inozemstvu ove godine najatraktivnije Njemačka, Grčka i Španjolska.

"Istraživanje je potvrdilo sada već tradicionalno visoku poziciju Hrvatske za odmore među Austrijancima, što je važno jer je Austrija među top tri najvažnija tržišta za hrvatski turizam", komentira direktor predstavništva HTZ-a u Austriji Branimir Tončinić.

S obzirom da je 76 posto ispitanika u tom istraživanju reklo da godišnji odmor planira provesti u Europi, a njih 40 posto da im je glavni odmor u ljetu, Tončinić smatra da je na Hrvatskoj da kvalitetnim promotivnim kampanjama, aktivnostima i programima iskoristi sve potencijale austrijskog turističkog tržišta.

Osim ljetnih odmora, Austrijanci, tj. svaki treći ispitani u istraživanju naveli su da planiraju putovanje i u gradove, wellness i programe aktivnog odmora, a devet njih od deset se izjasnilo da planira bar jedno putovanje u ovoj godini.

Gotovo 30 posto Austrijanaca reklo je da ove godine na putovanju želi provesti od sedam do 14 dana, a njih 24 posto dva do tri tjedna, a na putovanjima planiraju potrošiti oko 1.700 eura ili oko 150 eura više nego što su rekli u lanjskom istraživanju.

"Visoka potražnja za Hrvatskom u kombinaciji s visokom potražnjom Austrijanaca za putovanjima u Europi za nas znači vrlo dobre turističke rezultate s tog tržišta u 2023. pa stoga očekujemo nastavak pozitivnih lanjskih trendova kada su Austrijanci s oko 8,2 milijuna noćenja za 5 posto premašili rezultat iz rekordne 2019. u hrvatskom turizmu", poručio je direktora HTZ-a Kristjan Staničić.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz