Gospodarski diplomati u Vodnjanu i Infobipu

Više od 40 gospodarskih predstavnika veleposlanstava i trgovinskih misija akreditiranih u Hrvatskoj posjetilo je Vodnjan, čiji im je gradonačelnik Edi Pastrovicchio predstavio graditeljsko, kulturno i povijesno naslijeđe i gospodarske mogućnosti Vodnjanštine. Predstavnici veleposlanstava i trgovinskih misija upoznali su se tom prigodom s poslovanjem Infobipa, prve hrvatske tvrtke jednoroga i prisutnosti globalne cloud komunikacijske platforme iz Hrvatske u njihovim državama.

Više od 40 gospodarskih predstavnika veleposlanstava i trgovinskih misija akreditiranih u Hrvatskoj posjetilo je u četvrtak Vodnjan, čiji im je gradonačelnik Edi Pastrovicchio predstavio graditeljsko, kulturno i povijesno naslijeđe i gospodarske mogućnosti Vodnjanštine.

Predstavnici zemalja poput SAD-a, Francuske, Švedske, Njemačke, Španjolske te brojni drugi upoznali su se tom prigodom  s poslovanjem Infobipa, prve hrvatske tvrtke jednoroga i prisutnosti globalne cloud komunikacijske platforme iz Hrvatske u njihovim državama.

“Zahvaljujući sjajnom poslu naših stručnjaka i poslovanju na šest kontinenata, danas svojim tehnologijama možemo dosegnuti korisnike u 190 zemalja svijeta. Naši su uredi smješteni u preko 70 zemalja svijeta, a upravo su dva naša kampusa, u Vodnjanu i Zagrebu, ključni izvori Infobipovih inovacija. Siguran sam da nas u budućnosti čeka daljnji rast i nove poslovne prilike u zemljama predstavnika koje smo danas imali priliku ugostiti”, rekao je Roberto Kutić, suosnivač i glavni operativni direktor Infobipa.

Nakon posjete Infobipu, predstavnici inozemnih misija obišli su staru jezgru, a u gradskoj su im upravi viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU projekte Emili Janko te gradonačelnik Edi Pastrovicchio prezentirali razvojne potencijale Vodnjanštine. U prvom redu, kako navode iz gradske uprave, iznijeli su im viziju razvoja sakralnog i gastro turizma, razvoja ekološke poljoprivrede i kvalitetnog upravljanju otpadom te poboljšanje kvalitete života kao krajnji cilj.

"Izrazito smo zahvalni na toploj dobrodošlici Grada Vodnjana i nadamo se da će ovaj posjet uroditi nekim gospodarskim uspjehom za sam Grad Vodnjan", istaknula je Maja Rosenzweig Bajić, voditeljica Službe za gospodarsku bilateralu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koje je organiziralo studijsko putovanje diplomata.

"Inozemni gosti iskazali su najveći interes za tri poslovne zone na području Vodnjana - Galižana, Vodnjan sjever i Tison, a posebno su ih zanimale mogućnosti turističkog razvoja, kao i poljoprivredna proizvodnja, posebno maslinarstvo", naveli su iz Grada Vodnjana i dodali da je kao bitan aspekt uspostave gospodarskih suradnji istaknuta dobra prometna povezanost Vodnjana.

Inače, ideja takvih studijskih putovanja pokrenuta je 2014. godine na način da se stranim diplomatima prikažu razne hrvatske regije i gradovi te predstave kultura i gospodarske mogućnosti Hrvatske.

Gradonačelnik Pastrovicchio pozvao je inozemne predstavnike da se vrate u Vodnjan već u studenom, od 25. do 27. kad se održava Istravirgin – 16. dani mladog maslinovog ulja, kao najveća vodnjanska manifestacija od izrazitog značaja za lokalnu privredu.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz