Hrvatsko-turski poslovni forum: Brojni potencijali za suradnju

Hrvatska i Turska imaju potencijala za jačanje gospodarske suradnje, posebice u područjima energetike, ICT-ja, graditeljstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, istaknuto je na Hrvatsko-turskom poslovnom forumu "Investicije i izvoz", koji je okupio predstavnike 75 tvrtki iz Turske te 160 hrvatskih tvrtki.

Hrvatska i Turska imaju potencijala za jačanje gospodarske suradnje, posebice u područjima energetike, ICT-ja, graditeljstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, istaknuto je u četvrtak na Hrvatsko-turskom poslovnom forumu "Investicije i izvoz" na kojem su sudjelovali predsjednici Republike Hrvatske i Republike Turske Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdoğan.

Milanović je kazao kako poslovni forumi predstavljaju važan dio gospodarske diplomacije te kako interes za nove poslovne prilike uvelike pokazuje kako hrvatska i turska poslovna zajednica istinski nastoje unaprijediti i produbiti dobre gospodarske veze. "Naši dobri i dugogodišnji bilateralni odnosi zrcale se i u stalnom jačanju naših gospodarskih i investicijskih veza", kazao je Milanović, napominjući kako je prošle godine robna razmjena dvije zemlje dosegnula rekordnu razinu od 846 milijuna američkih dolara. To je izvrstan rezultat koji se ove godine ubrzava, rekao je te dodao kako vjeruje da će na kraju 2022. robna razmjena premašiti milijardu dolara.

Hrvatska je već sada prepoznata kao atraktivno ulagačko odrediše, jednako kao što uspješne hrvatske kompanije imaju svoje mjesto na turskom tržištu, istaknuo je Milanović te dodao kako stranim investitorima Hrvatska može poslužiti kao polazna točka prema europskim i regionalnim tržištima. "Živimo u vremenu velikih promjena međunarodnog ekonomskog krajolika. Suočeni smo s poremećajima u globalnom oporavku i opasnosti da nacionalni ekonomski prioriteti zasjene dugoročne globalne ciljeve. Porast nejednakosti, klimatske promjene i demografski izazovi nisu rješivi unutar granica nacionalnih država. Odgovor je u širenju i produbljivanju međusobnih veza, prepoznavanju i uvažavanju različitih interesa te zajedničkom radu na postizanju obostrano korisne ravnoteže", izjavio je Milanović.

Rekao je i kako mu je drago što će se službenim posjetom predsjednika Republike Turske učvrstiti međusobno povjerenje te potaknuti napredak u odnosima dviju zemalja. "Iskreno vam želim uspjeh u svemu dobrom što radite i planirate. Pozivam vas da nastavite težiti svemu što nas spaja, prije svega, nizom zajedničkih poduzetničkih i poslovnih inicijativa, kao i otkrivanju novih područja za buduću suradnju", istaknuo je Milanović.

Erdoğan je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo nakon šest godina ponovo biti u Zagrebu te kako se ove godine slavi 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Turske i Republike Hrvatske. Istaknuo je kako je danas s predsjednikom Milanovićem vodio vrlo konstruktivne i produktivne sastanke. "Razgovarali smo o trgovinskim, gospodarskim i bilateralnim odnosima naših dviju zemalja i čvrsto vjerujem da ćemo tu suradnju unaprijediti isto kao i prijateljstvo između naših država", kazao je.

Turska i Hrvatska su dobri poslovni partneri, rekao je, navevši da je robna razmjena na početku 2021. godine iznosila 387 milijuna dolara da bi na kraju godine dosegnula gotovo 900 milijuna dolara. Cilj je, kako je kazao, da ona u kratkoročnom razdoblju bude dvije milijarde, a u dugoročnom pet milijardi dolara.

Kao područja moguće suradnje izdvojio je energetiku, ICT, graditeljstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, navodnjavanje, turizam, infrastrukturne projekte.

Spremni smo pružiti sve vidove pogodnosti hrvatskim investitorima, kazao je te dodao kako vjeruje da će suradnja Hrvatske i Turske zasigurno doprinijeti ne samo razvoju dviju zemalja, već i cijele regije.

Forum je održan u organizaciji Lider media i Kluba izvoznika, a okupio je predstavnike 75 tvrtki iz Turske te 160 hrvatskih tvrtki.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz