Pelješki most – model suradnje Kine i Hrvatske te Kine i Europe

Pelješki most je značajan projekt kinesko-hrvatske zajedničke izgradnje inicijative ‘Pojas i put’ i suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a ujedno je i najveći kineski infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. Uspjeh ovog projekta podigao je sveobuhvatno partnerstvo Kine i Hrvatske i “dijamantno” prijateljstvo dviju strana na novu razinu.

Uspjeh Pelješkog mosta neodvojiv je od brige i podrške čelnika dviju država. Od službenog početka gradnje 2018. godine, Pelješki most dobio je veliku pozornost čelnika Kine i Hrvatske, što je učinkovito promoviralo napredak projekta… Uspjeh Pelješkog mosta neodvojiv je od brige i podrške čelnika dviju država.

Od službenog početka gradnje 2018. godine, Pelješki most dobio je veliku pozornost čelnika Kine i Hrvatske, što je učinkovito promoviralo napredak projekta. U veljači 2021. godine predsjednik Xi Jinping istaknuo je u svom ključnom govoru na samitu čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe da Kina i zemlje srednje i istočne Europe surađuju kako bi pomogle jedna drugoj u razvoju i poboljšale dobrobit ljudi, te da su projekti suradnje kao što je Pelješki most dali su ohrabrujuće rezultate. U travnju 2019., tijekom posjeta premijera Li Keqianga Hrvatskoj i sudjelovanja na 8. sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe, on i premijer Andrej Plenković pregledali su gradilište projekta unatoč jakoj kiši, naglasivši da će kinesko poduzeće koristiti najbolju opremu i tehnologiju, ispuniti sve uvjete predviđene ugovorom, a most učiniti kvalitetnim inženjerskim projektom koji može izdržati svaki vjetar i kišu, kako bi građani Hrvatske čim prije mogli uživati u pogodnostima i blagostanju koje donosi most.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i članovi njegova kabineta posjetili su gradilište mosta više od deset puta kako bi provjerili napredak projekta ,te koordinirali i riješili povezane probleme. Izgradnja Pelješkog mosta jedna je od četiri strateške zadaće Plenkovićeve vlade...

Pelješki most je ostvario trostranu korist i zajednički razvoj Kine, Hrvatske i Europe. Projekt Pelješkog mosta je prvi veliki inženjerski projekt izveden unutar teritorija EU koji je financiran od strane EU, projektiran od strane EU, s usvojenim standardima EU, a na čijem je globalnom natječaju pobijedila Kina. Kinesko poduzeće je tijekom izgradnje projekta privuklo 18 projektantskih i konzultantskih poduzeća iz EU, 45 građevinskih poduzeća iz EU, te 112 svjetskih dobavljača opreme i materijala iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i drugih zemalja da sudjeluju u projektu. Projekt se strogo pridržavao EU specifikacija za izgradnju mostova, posebice, korištene čelične konstrukcije zadovoljavaju najviši standard EXC4 u Europi, a ukupna težina mosta je deset puta veća od težine Eiffelovog tornja…

Može se reći da je upravo stoga što su tri strane, Kina, Hrvatska i Europa, u potpunosti iskoristile svoje prednosti, glavni projekt Pelješkog mosta mogao biti uspješno izgrađen u samo 4 godine. Pelješki most svjedoči o dubokom prijateljstvu između Kine i Hrvatske. Projekt mosta u potpunosti utjelovljuje načelo suradnje, obostrano dobitka i uzajamne koristi.

Pelješki most je značajan projekt kinesko-hrvatske zajedničke izgradnje inicijative ‘Pojas i put’ i suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a ujedno je i najveći kineski infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. Uspjeh ovog projekta podigao je sveobuhvatno partnerstvo Kine i Hrvatske i “dijamantno” prijateljstvo dviju strana na novu razinu.

Ove godine obilježava se 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske. Čelnici dviju zemalja dogovorili su daljnje produbljivanje političkog međusobnog povjerenja, proširenje pragmatične suradnje, jačanje usklađenosti razvojnih strategija , te usmjeravanje kinesko-hrvatskih odnosa prema postizanju većeg razvoja…

Kina želi surađivati s drugim zemljama u svijetu, uključujući Hrvatsku, kako bi zajednički stvorili perspektivu za razvoj, zajednički uživali u prilikama za rast, nastavili podupirati gospodarsku globalizaciju i multilateralnu suradnju, dodatno produbili globalnu suradnju za razvoj i promicali izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnosti za čovječanstvo.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz