Završeni poslovi na održavanju broda USS Arlington u Viktoru Lencu

U brodogradilištu Viktor Lenac završeni su poslovi na redovnom održavanju desantno-transportnog  broda američke ratne mornarice USS Arlingto. Remont tog broda pokazatelj je sposobnosti Viktora Lenca da obavlja najzahtjevnije poslove i zadatke. Kroz ugovore s američkom ratnom mornaricom u proteklih desetak godina to brodogradilište ostvarilo je poslove vrijedne oko 900 milijuna kuna.

U brodogradilištu Viktor Lenac završeni su poslovi na redovnom održavanju desantno-transportnog  broda američke ratne mornarice USS Arlington, gdje je brod boravio proteklih desetak dana, a tim povodom je u četvrtak organiziran obilazak broda.

Načelnik Glavnog stožera OSRH Robert Hranj ustvrdio je tom prigodom da je dolazak tog broda u brodogradilište Viktor Lenac  jasan dokaz da američka vlada i mornarica vjeruju certifikatima, sposobnosti i vještinama ljudi u tom brodogradilištu. "Dali su povjerenje brodogradilištu da održava tako skup i sofisticiran brod. To je i dokaz da su bilateralni odnosi Hrvatske i SAD, posebno između njihovih oružanih snaga, vrlo dobri. Mi u oružanim snagama gledamo na SAD kao na glavnog strateškog partnera u području obrane i sigurnosti", rekao je Hranj.

Istaknuo je da je ovo prilika i da se zahvali SAD-u na pomoći u proteklih 25 i više godina putem obuke vojnika, dočasnika i časnika, školovanja, zajedničkih vježbi i donacija, među kojima je izdvojio helikoptere Kiowa Warrior i Black Hawk te borbena vozila Bradley.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da je remont tog broda pokazatelj sposobnosti Viktora Lenca da obavlja najzahtjevnije poslove i zadatke. Kroz ugovore s američkom ratnom mornaricom u proteklih desetak godina to brodogradilište ostvarilo je poslove vrijedne oko 900 milijuna kuna, rekao je.

Referentna lista brodogradilišta je bogatija za još jedan vrijedan posao, a oko 1100 članova posade i marinaca su proteklih dana doprinijeli ugostiteljskoj potrošnji u Rijeci, naveo je Filipović.

Zapovjednik USS Arlington Eric Kellum ocijenio je da je Rijeka lijep grad s bogatom poviješću, dodajući da će se tu vjerojatno vratiti.

Ocijenio je da je velika prednost u sredini misije obaviti redovno održavanje u Hrvatskoj, jednom od najjačih sredozemnih NATO partnera, kako bi posada i marinci ostali u potpunoj operativnoj sposobnosti.

Brod je duljine 209 metara. Nosi četiri helikoptera te pomoću amfibijskog vozila može prenijeti na obalu vozila i marince. Ima 400 članova posade i oko 700 marinaca stalno spremnih za zadatke. Osim borbenih zadataka, tu su i pomoć pri elementarnim katastrofama ili drugim izvanrednim događanjima.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz