Odobren program za potporu likvidnosti izvoznih tvrtki

EK odobrila je hrvatski program u iznosu od oko 414 milijuna eura, odnosno oko 3,12 milijardi kuna za potporu likvidnosti izvoznih poduzeća u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Mjera će ponajprije biti dostupna poduzećima čiji su prihodi od izvoznih djelatnosti činili najmanje 10 posto njihova ukupnog prihoda tijekom prethodne godine.

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od oko 414 milijuna eura, odnosno oko 3,12 milijardi kuna za potporu likvidnosti izvoznih poduzeća u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama, koji je donijela Komisija 23. ožujka 2022. na temelju članka 107. stavka 3. točke b UFEU-a, čime se priznaje da gospodarstvo EU-a trpi ozbiljne poremećaje.

U okviru programa potpora će biti u obliku jamstava koja pokrivaju dio novih zajmova komercijalnih banaka ili izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju premije za jamstva.

Iz Komisije ističu kako će mjera ponajprije biti dostupna poduzećima čiji su prihodi od izvoznih djelatnosti činili najmanje 10 posto njihova ukupnog prihoda tijekom prethodne godine. Kad je riječ o izravnim bespovratnim sredstvima, potpora neće premašiti 400.000 eura po korisniku te će se u okviru programa dodijeliti najkasnije 31. prosinca 2022.

Hrvatska gospodarska komora zalaže se za definiranje šireg okvira podrške i financijske potpore za hrvatske izvoznike kako bi prevladali prepreke u kojima se trenutno nalaze zbog agresije na Ukrajinu i poremećaja u globalnom gospodarstvu.

"Naime, znatan porast izvoza otkad smo članica EU-a jedan je od glavnih razloga zašto ekonomiju više ne karakteriziraju makroekonomske neravnoteže. Kad povežemo ovakve potpore i značaj nadolazećeg uvođenja eura za osnaživanje izvoznika, dugoročna je perspektiva povoljnija za cijelo gospodarstvo. U tom je smislu odluka Europske komisije izrazito pozitivan korak na putu oporavka", navode iz HGK te dodaju da 15 posto hrvatskih poduzeća ostvaruje izvozne aktivnosti, ali ona ujedno zapošljavaju više od 50 posto zaposlenih u svim poduzećima.

"Izvozne kompanije imaju visoke plaće, posebno one orijentirane na R&D, što se ponovno vraća u gospodarstvo. Ostvaruju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje, a u isto vrijeme ulažu 73 posto od ukupno uloženih sredstava u razvoj, ostvarujući dobit od 76 posto", zaključuju u HGK.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz