Čuvalo: HBOR neće ostaviti izvoznike same

HBOR je u 2020. i 2021. godini, kroz poslove izvozne kreditne agencije koju obavlja u ime i za račun RH, podržala izvoznih poslova u visini većoj 170 milijuna eura, od čega se na tržišta Rusije, Ukrajine i Bjelorusije odnosilo oko 40 milijuna eura. HBOR nije ni prije, a neće ni sad, ostaviti svoje izvoznike same na tim tržištima.

Član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo je istaknuo, u sklopu 19. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza, da je ta banka vrlo brzo reagirala po izbijanju agresije, a u koordinaciji s izvoznicima i drugim razvojnim bankama. Rekao je da je nastavljena podrška postojećim izvoznicima u Ukrajinu, posebice u segmentima informatike i farmacije.

Naime, naveo je da je ta banka u 2020. i 2021. godini, kroz poslove izvozne kreditne agencije koju obavlja u ime i za račun RH, podržala izvoznih poslova u visini većoj 170 milijuna eura, od čega se na tržišta Rusije, Ukrajine i Bjelorusije odnosilo oko 40 milijuna eura.

"Od tih 40 milijuna eura, trenutno na tržištima Rusije, Ukrajine i Bjelorusije imamo oko 15 milijuna eura 'otvorenih pozicija'. To su poslovi šest naših izvoznika koje trenutno podržavamo", izvijestio je Čuvalo.

Nadalje, kroz društvo kćer, Hrvatsko kreditno osiguranje, putem kojeg se također osiguravaju inozemni poslovi, ali ne u ime i za račun RH, već kao svaki drugi tržišni ulagač, u prethodne dvije godine pokriveno je poslova, domaćih i inozemnih, vrijednosti veće 3,5 milijardi eura.

Samo na tri spomenuta tržišta, u 2020. i 2021. odnosilo se 85 milijuna eura, dok trenutno putem te tvrtke kćeri izloženost iznosi oko dva milijuna eura, izvijestio je Čuvalo.

"HBOR nije ni prije, a neće ni sad, ostaviti svoje izvoznike same na tim tržištima", poručio je te je najavio da će zbog posljedica ratne situacije u Ukrajini, HBOR uskoro prema poduzetnicima izaći s novim paketom mjera, u vidu i povoljnijih uvjeta financiranja i jamstvenih shema.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz