Ledena graševina iz Orahovice osvojila zlatnu medalju

Na najvećem svjetskom vinskom sajmu ProWein u Düsseldorfu Ledenoj graševini vinarije Orahovica iz berbe 2018. godine dodijeljena je velika zlatna medalja te je time proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom. U posljednjih su godinu dana vina iz Orahovice izvozili u SAD, Nizozemsku, Japan, Austriju, Peru i Škotsku, u količini većoj od 25.000 butelja, a trenutno planiraju daljnja širenja na zapadna tržišta.

Na najvećem svjetskom vinskom sajmu ProWein u Düsseldorfu Ledenoj graševini vinarije Orahovica iz berbe 2018. godine dodijeljena je velika zlatna medalja te je time proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom.

Veliku zlatnu medalju na sajmu vina, koji se održao od 15. do 17. svibnja, primio je voditelj vinarije Ivan Perković. Riječ je posebnom uspjehu orahovačkih vinara jer se ukupno ocjenjivalo 7.555 uzoraka iz čak 47 zemalja svijeta.

"Ponosni smo na ovaj uspjeh koji je rezultat predanog rada svih nas iz Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Ledena berba najbolje je od prirode, ali sve je rjeđa zato što vrijeme više nije dovoljno hladno, pa to ovaj uspjeh čini i vrjednijim. U vinariji Orahovica uspjeli smo 2018. godine proizvesti Ledenu graševinu, koja je osvojila nagradu Best of show i veliku zlatnu medalju na natjecanju Mundus Vini Spring Tasting 2022. Ovaj uspjeh poticaj je za dalje i nastojat ćemo svoj cjelokupni vinski opus podići na najvišu razinu. Vino je inače uvršteno u selekciju Martin Albus, a prestižnu linija orahovačkih vina koja je odmah po izlasku postigla ozbiljan uspjeh na hrvatskoj restoranskoj sceni osvojila je i dvije Decanterove medalje za suha vina", ovom je prigodom izjavio Ivan Perković, voditelj vinarije Orahovica.

Jantarno žuta boja, naglašena viskoznost, svojstvene medne karakteristike u mirisu te note prosušenih smokvi prepoznala je publika, ali i stručni žiri. Uz navedene karakteristike te izrazito dug i postojan aftertaste, ovo vino naziva se pravim draguljem vinogradarstva i vinarstva. Enolozi savjetuju da se poslužuje na temperaturi od 8 do 10 °C, uz deserte od kestena, orašastih plodova te, svakako, uz dozrele sireve.

Sajam ProWein sjajno je posjećeni vodeći međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića koji okuplja najveće svjetske proizvođače i distributere. Na njemu sudjeluje gotovo 7.000 vinara iz cijelog svijeta, a među najboljim svjetskim izlagačima bilo je i 16 hrvatskih vinara koji su, uz podršku Hrvatske gospodarske komore, svoje proizvode predstavili kupcima, distributerima te predstavnicima renomiranih restorana i hotelskih lanaca.

S obzirom na to da Hrvatska količinski uvozi pet puta više vina nego što izvozi, ovaj sajam bio je prilika za hrvatske izlagače da preokrenu te brojke u svoju korist.

U posljednjih su godinu dana vina iz Orahovice izvozili u SAD, Nizozemsku, Japan, Austriju, Peru i Škotsku, u količini većoj od 25.000 butelja, a trenutno planiraju daljnja širenja na zapadna tržišta.

(Privredni vjesnik)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz