Poduzetnici Srbije i Hrvatske zatražit će ubrzanje protoka robe prekog graničnih prijelaza

Poduzetnici Srbije i Hrvatske zatražit će od svojih vlada da se što prije ubrza protok robe preko svih graničnih prijelaza između dvije države te usklade radna vremena hrvatskih i srpskih graničnih inspekcijskih službi kako bi se smanjili gubici koje poduzeća trpe zbog dugog čekanja i kompliciranih procedura na graničnim prijelazima.

Poduzetnici Srbije i Hrvatske zatražit će od svojih vlada da se što prije ubrza protok robe preko svih graničnih prijelaza između dvije države te usklade radna vremena hrvatskih i srpskih graničnih inspekcijskih službi kako bi se smanjili gubici koje poduzeća trpe zbog dugog čekanja i kompliciranih procedura na graničnim prijelazima, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsjednika Privredne komore Srbije i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, u Zagrebu.

Stručni timovi dviju komora će u sljedećim danima analizirati probleme dugog zadržavanja kamiona na graničnim prijelazima Srbije i Hrvatske kako bi se ubrzala trgovina među tvrtkama u regiji, što je posebno važno u kontekstu aktualne krize u Ukrajini.

Predsjednici dviju komora razgovarali su na sastanku u Zagrebu o mogućnostima uspostavlјanja 24-satnog radnog vremena svih graničnih i inspekcijskih službi dviju država na međusobnoj granici, kao i mogućnosti uspostavlјanja zajedničke željezničke stanice u Vinkovcima, na kojoj bi obje strane obavljale sve granične kontrole. Čadež i Burilović su razgovarali i o suradnji u oblasti energetike i nužnosti diversifikacije pristupa energentima za poduzetnike u dvije države kako bi se tvrtkama i nadalje omogućio nesmetan rad.

(Privredni vjesnik)

Pisane vijesti