Izvorno hrvatski proizvod koji je osvojio američko tržište

Karlovački HS Produkt jedna je od najistaknutijih i najnaprednijih hrvatskih industrijskih tvrtki. Tvrtka je to koja 99 posto proizvoda izvozi u više od 40 zemlja svijeta, a unatoč izazovima za njih će 2021. godina biti 20 do 30 posto uspješnija nego lanjska.

Karlovački HS Produkt jedna je od najistaknutijih i najnaprednijih hrvatskih industrijskih tvrtki. Prije 30 godina započeli su gotovo od nule, kako često ističe njihov predsjednik Uprave Željko Pavlin, a danas su u svome segmentu jedna od najvećih svjetskih tvrtki.

Tvrtka zapošljava gotovo 1800 radnika, a zanimljivo je kako su na zahtjevnome američkom tržištu među četiri najzastupljenija proizvođača pištolja. "Krenuli smo 1991. godine praktično s deset radnika, a danas smo izrasli u svjetsku kompaniju. Mislim da je u hrvatskim uvjetima rijetkost da postoji tvrtka, i to proizvodna, koja živi od vlastita razvoja, koja je rezultat isključivo naše inventivnosti i u 100-postotnome hrvatskom vlasništvu", rekao je Pavlin.

Tvrtka je to koja 99 posto proizvoda izvozi u više od 40 zemlja svijeta, a unatoč izazovima za njih će 2021. godina biti 20 do 30 posto uspješnija nego lanjska. U Karlovačkoj tvrtki svjesni su kako bez robotizacije i automatizacije nije moguće odgovoriti na izazove koje nose suvremeno poslovanje te su među prvima započeli s dosezanjem standarda i razine koje nosi industrija 4.0.

"Mi smo tvrtka s najviše robota u proizvodnji u Hrvatskoj. Mnogo je značajnije da ti roboti nisu samo kupljeni, već imamo Centar kompetencija za naprednu proizvodnju gdje su naši stručnjaci razvijali robotske aplikacije i možemo reći da je to ta digitalizacija o kojoj svi govore", ističe Pavlin te napominje kako su oni s digitalizacijom započeli prije negoli je to postao trend.

Njihov Pištolj XD (Xtreme Duty) rezultat je dugogodišnjeg rada i razvoja na temelju vlastita znanja, koji se trenutačno najviše distribuira na američko tržište, a mnogi ne znaju kako je taj proizvod nositelj znaka Izvorno hrvatsko.

(Privredni vjesnik)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz