Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj

Međunarodni sajam inovacija IENA u njemačkom Nurnbergu održava se više od 70 godina, što ga svrstava među najstarije, a time i među najuglednije u svijetu. Unatoč pandemiji, na Sajmu se predstavilo gotovo 400 inovacija iz više od 30 zemalja svijeta. Hrvatski inovatori, koji su nastupili u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture, nagrađeni su s tri zlatne, šest srebrnih, tri brončane i dvije posebne nagrade.

Hrvatski inovatori su na međunarodnom sajmu inovacija IENA u njemačkom Nurnbergu nagrađeni s tri zlatne, šest srebrnih, tri brončane i dvije posebne nagrade, priopćila je u nedjelju Udruga inovatora Hrvatske.

Zlatne medalje osvojile su inovacije "Mobilni vez" tvrtke Jel-Tom autora Ive Vlainić, Frane Pokrajčića, Tomislava Pokrajčića i Ivan Vlainića, inovacija "BEE smart" autora Matije Hržića i mentora Ivana Vainića, kao i inovacija "PRO S" autora Lovre Stipanovića i Josipa Oroza, uz mentora Ivana Vlainića.

Srebrne medalje odnijele su inovacije "Solarni-električni bicikl s hladnjakom" tvrtke Jel-Tom autora Tomislava Pokrajčića, Frane Pokrajčića, Josipa Šuflaja i Ive Vlainić, zatim inovacija "WC školjka bez vode i kemikalija" tvrtke I.ikaro, autora Ervina Matića. Srebro su osvojile i inovacija "Električni pogonjeno vozilo za osobnu upotrebu" autora Martina Banka, inovacija "Iinterakcija s računalom u realnom vremenu bazirana na metodi za izdavanje okretnih elemenata iz statične pozadine slike" autora Vladimira Cviljušaca sa zagrebačkog Grafičkog fakulteta. Istom medalje okitile su se i inovacije "RE-BOOK – besplatne knjižnice" autora Petra Dundare i mentora Majde Milevoj Klapčić te "Škola na dlanu - Aplikacija" autora Tonija Borine, Damira Numic-Mesa i mentora Eve Grujić te Nikole Vujačića iz Gimnazije u Puli.

Brončane medalje osvojile su inovacije "Didaktično pomagalo za slijepe i slabovidne osobe" autora Ivana Veljovića i mentora Svena Maričića s pulskog Sveučilišta "Juraj Dobrila", "Bee smoke inovativno peletirano gorivo za dimilicu"  tvrtke PIP autora Ivana Bračića, "Ćelija za robotsko pročišćavanje srha" tvrtke HS Produkt i autora Marka Filipovića i Igora Stojkovića.

Posebnu nagradu KIPA - Korejske agencije za promociju inovacije je dobio Ervin Matić s inovacijom "WC školjka bez vode i kemikalija", dok je posebnu nagradu FIRI - Prvog iranskog instituta za inovacije i istraživanje zaslužila inovacija "Dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova" autora Saše Marušića.

Hrvatske su inovacije, kako se navodi, potaknule zanimanje velikog broja posjetitelja i poslovne zajednice te su u sklopu Sajma održani i brojni B2B sastanci. Sajam se održavao od 4. do 7. studenoga, a hrvatski su inovatori nastupili u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture,

Međunarodni sajam inovacija IENA održava se više od 70 godina, što ga svrstava među najstarije, a time i među najuglednije u svijetu. Unatoč pandemiji, na Sajmu se predstavilo gotovo 400 inovacija iz više od 30 zemalja svijeta.

Na marginama Sajma održani su i brojni skupovi, među kojima i izborna skupština IFIA-e, Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora na kojoj je izabran novi Izvršni odbor za slijedeće mandatno razdoblje. Član Izvršnog odbora IFIA i u ovom je razdoblju ostao Zoran Barišić, predstavnik UIH-a, koji ujedno obnaša dužnost potpredsjednika IFIA.

(Hina)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz