Span Grupa: Rast prihoda za 36 posto i dobiti za 297 posto

Posljednjih šest godina Span ostvaruje prosječan godišnji rast prihoda iznad 20 posto. Jedan je od najvećih izvoznika, koji tri četvrtine svojih prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu. Uz zagrebačko sjedište društva te urede u Osijeku i Rijeci, Span ima osam tvrtki kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji, posluje na 100 tržišta i šest kontinenata

Neto dobit Span Grupe za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 15,1 milijun kuna, što je porast od 297 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni prihodi porasli za 36 posto, na 585,3 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz te IT kompanije.

Rast prihoda, kako se objašnjava u priopćenju, generiran je iz dva izvora - kroz rast ukupnih prihoda gdje većinu čini segment upravljanja softverskom imovinom i licenci, te dodatno kroz rast prihoda od IT usluga s visokom dodanom vrijednošću, prije svega infrastrukturnih usluga - clouda i cyber security-a te razvoja softvera i poslovnih rješenja. Upravo cloud i cyber security bilježe najznačajniji rast kada je riječ o IT uslugama, i to 47 posto u promatranom razdoblju, sve zahvaljujući povećanom broju projekata i širenju poslovanja na postojećim tržištima.

Čak 75 posto ukupnih prihoda Grupe Span je u prva tri kvartala ostvareno na inozemnim tržištima. Najznačajniji rast prihoda, od čak 137 posto, zabilježen je na britanskom tržištu, slijedi Hrvatska s rastom prihoda od 38 posto, zatim Ukrajina te Slovenija, sve u skladu sa strategijom Grupe i usmjerenosti na spomenuta tržišta, navode iz Spana.

EBITDA Span Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je 32,9 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 93 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nakon uvrštenja svih operativnih troškova vezanih za izlazak društva na uređeno tržište Zagrebačke burze, EBITDA Grupe nakon jednokratnih stavki u 2021. godini iznosila je 27,4 milijuna kuna, što čini rast od 60 posto u odnosu na isto razdobolje prošle godine. 

Neto dobit Grupe od 15,1 milijuna kuna za prvih devet mjeseci, predstavlja porast od značajnih 297 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ističu iz Spana. U prvih devet mjeseci porastao je i prosječan broj zaposlenih na razini Grupe te danas iznosi 527, u odnosu na prošlu godinu kad je prosječan broj zaposlenih bio 483.

Osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović istaknuo je kako je iza njih vrlo intenzivno i uspješno razdoblje u kojem su ostvarili izvrsne poslovne rezultate, te izlaskom na burzu postavili čvrste temelje za daljnji rast i razvoj Spana. "U skladu s time nedavno smo otvorili ured u Moldaviji, koju smatramo značajnim potencijalom te tržištem kojem ćemo ponuditi sve segmente naših usluga. Iako smo tamo bili prisutni i ranije, poslovanje ćemo dodatno proširiti kroz nove ugovore i projekte", naveo je Dujmović.

Posljednjih šest godina Span ostvaruje prosječan godišnji rast prihoda iznad 20 posto i danas je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima. Jedan je od najvećih izvoznika, koji tri četvrtine svojih prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu. Uz zagrebačko sjedište društva te urede u Osijeku i Rijeci, Span ima osam tvrtki kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji, posluje na 100 tržišta i šest kontinenata, podsjeća se u priopćenju.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz