Frelimo - izvoz čvaraka u Njemačku, Švicarsku i Švedsku

Uz prodaju čvaraka na domaćem tržištu izvoze u Njemačku, Švicarsku i Švedsku, a kuju planove i za osvajanje nekih novih tržišta.


Frelimo je najveći proizvođač čvaraka u Hrvatskoj, a namjerava postati i najveći izvoznik. Uz prodaju čvaraka na domaćem tržištu izvoze u Njemačku, Švicarsku i Švedsku, a kuju planove i za osvajanje nekih novih tržišta.
 
Vlasnik Miroslav Mataušić, koji zapošljava sedam djelatnika, upravo se vratio iz Šangaja gdje je Frelimo na sajmu hrane promovirao svoje čvarke. Utisci su toliko dobri da je već pokrenuo proceduru ishođenja dozvola i certifikata za izvoz u Kinu.
 
Najviše pažnje i truda uloženo je u odabir sirovine. Kako Hrvatska ima premali tov svinja, a s obzirom da su čvarci ključni proizvod Frelima bilo je iznimno važno pronaći vrhunsku sirovinu. Testiranja su obavili u Austriji, Mađarskoj i Španjolskoj, no ono što su tražili našli su u Danskoj, u tvrtki Danish Crown. 
 
Proizvodni pogon dijelom je uređen iz vlastitih sredstava, a dijelom kreditom HBOR-a pa je kroz minulih šest godina investirano više od milijun i pol kuna.
 
Na sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu u svibnju ove godine Frelimo čvarci posebno su izdvojeni kao novitet na tržištu, a u studenom su bili u Šangaju. Sve troškove, od kotizacije preko uređenja štandova i tiskanja promo letaka do transporta i boravka na tim lokacijama, platili su iz vlastita džepa. 
 
Čvarci nisu proizvod poznat samo u našem okruženju već i u gotovo svim zemljama Europe, ali i u Latinskoj Americi, Kanadi te u SAD-u, gdje ih posebno cijene u državi Louisiani.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz