Rast vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva za 31 posto

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je objavilo kako je u prvom tromjesečju ove godine vrijednost izvoza ribarstva porasla za 31 posto, na gotovo 94 milijuna eura, te je izvezeno 17,7 tisuća tona. Iz Ministarstva pritom ističu kako je ostvaren i rekordni izvoz plavoperajne tune u količini i vrijednosti. Hrvatska kontinuirano bilježi trend rasta količine i vrijednosti akvakulturne proizvodnje, u 2020. proizvodnja akvakulture iznosila je više od 133 milijuna eura, zabilježila je rast vrijednosti za 12 posto te rast količine od 3 posto.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je objavilo kako je u prvom tromjesečju ove godine vrijednost izvoza ribarstva porasla za 31 posto, na gotovo 94 milijuna eura, te je izvezeno 17,7 tisuća tona.

Iz Ministarstva pritom ističu kako je "ostvaren i rekordni izvoz plavoperajne tune u količini i vrijednosti".

"Ublažavanjem mjera i otvaranjem ugostiteljskih objekata dodatno se stabiliziralo tržište ribarstva i akvakulture i proširili su se kanali prodaje te je promatrano u odnosu isto razdoblje prethodne godine zabilježena veća vrijednost prve prodaje u gospodarskom ribolovu za 3 posto, kao i rast prosječne cijene proizvoda morskog ribolova za 20 posto", navodi se u priopćenju.

Također, navode iz resornog Ministarstva, Hrvatska kontinuirano bilježi trend rasta količine i vrijednosti akvakulturne proizvodnje, u 2020. godini proizvodnja akvakulture iznosila je više od 133 milijuna eura te zabilježila rast vrijednosti za 12 posto te rast količine od 3 posto.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su istraživanje i prikupljeni službeni podaci Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za statistiku pokazali rast i potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u 2019. godini za čak 11 posto u odnosu na 2018. godinu, na nešto više od 20 kilograma po glavi stanovnika.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz