Pliva s manjim padom ukupnih prihoda, ali rastom izvoza i broja zaposlenih

Pliva Hrvatska u 2020. godini očekuje 5 do 7 posto manje ukupne prihode i nešto manju dobit nego lani, ali i više prihode od prodaje zbog značajnog rasta izvoza. Oko 90 posto Plivinih prihoda čini izvoz, a samo 10 posto hrvatsko tržište.

Pliva Hrvatska u 2020. godini očekuje 5 do 7 posto manje ukupne prihode i nešto manju dobit nego lani, ali i više prihode od prodaje zbog značajnog rasta izvoza, kaže za Hinu predsjednik Uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan.

"Ove godine zbog svih okolnosti očekujemo nešto niže ukupne prihode od rekordnih u 2019., koji su bili takvi i zbog 100 milijuna eura izvanrednih prihoda od komercijalizacije odnosno prodaje prava na naše razvojne projekte, a što ove godine nemamo. No, gleda li se osnovno poslovanje i prihodi od prodaje roba, ove godine imamo značajan rast i očekujemo rast izvoza za 300 do 400 milijuna kuna u odnosu na 2019.", iznosi Furjan.

S takvim su rezultatima i zadovoljni, jer su ostvareni u godini punoj rizika i neizvjesnosti zbog pandemije, koja je uz potres u Zagrebu donijela dodatne probleme i izazove, među kojima Furjan izdvaja proljetno zatvaranje granica u Hrvatskoj i Europi s ograničavanjem prometa. To je otežalo nabavu sirovina i materijala iz inozemstva, posebice s dalekog istoka, čime se iznova pokazala i ovisnost farmaceutske industrije o tim tržištima.

Sada se kao i mnogi u svijetu, u Plivi raduju dolasku cjepiva, vjerujući da će se u 2021. "ponuditi treće, četvrto i peto cjepivo" i pridonijeti zaustavljanju pandemije, koja je gospodarstvo, ali i druge sustave dovela do najveće krize u povijesti. Podsjećajući da oko 90 posto Plivinih prihoda čini izvoz, a samo 10 posto hrvatsko tržište, Furjan iznosi da je ovogodišnji porast izvoza najviše povezan s lansiranjima novih proizvoda na američkom i europskim tržištima.

Za hrvatsko tržište kaže pak da stagnira ili će možda za ovu godinu biti tek koji postotak bolji rezultat, unatoč povećanoj potražnji za lijekovima i drugim proizvodima uslijed pandemije, u čemu izdvaja i znatno bolju prodaju azitromicina, koji, iako nije lijek za covid-19, pomaže kod bakterijskih infekcija uslijed te nove bolesti.

U Hrvatskoj se po njegovoj ocjeni, u pandemiji dodatno pogoršao stari problem sporog i kasnog plaćanja, koji je i prije bio izvan i protiv svih zakonskih rokova od 60 dana, po čemu je Hrvatska najgora u EU-u. Zbog povećane potražnje, proizvodnje i drugih procesa, Pliva Hrvatska je ove godine zaposlila novih 270 ljudi, od kojih je polovica u operacijama u proizvodnji, a druga u njihovim središtima dijeljenih aktivnosti, u kojima su zapošljavali financijaše, informatičare, one s iskustvom u javnoj nabavi i druge, jer iz Zagreba se podržava većina korporativnih procesa kao i kompletno računovodstvo za sve članice Teva Grupe.

Aktivno, kao i druge članice, i Pliva Hrvatska sudjeluju u procesu globalnog korporativnog rebrendinga Teve, koji je u tijeku i kojim se želi pojačati prepoznatljivost važnosti i snage Tevinog brenda, iza kojeg stoji i podatak da dnevno 200 milijuna ljudi u svijetu koristi njihove lijekove te da je svaki sedmi recept izdan u svijetu za neki Tevin lijek. U tom procesu rebrendinga Teve naziv tvrtke Pliva Hrvatska ostaje i dalje, a u 2021. obilježit će se i 100 godina rada Plive, zaključuje Furjan.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz