Nema napretka u trgovinskim pregovorima Britanije i EU-a

Glavni pregovarač EU za brexit izjavio je da nije postignut značajan napredak u trgovinskim pregovorima s Britanijom tijekom vikenda, unatoč pritisku rokova. Ključna područja neslaganja i dalje su ribarstvo, jamstva za pošteno tržišno natjecanje i rješavanje budućih sporova. Ako do kraja godine ne bude postignut trgovinski sporazum, ponovno će biti uvedene velike carine i carinske provjere.

Glavni pregovarač Europske unije za brexit izjavio je u ponedjeljak da nije postignut značajan napredak u trgovinskim pregovorima s Britanijom tijekom vikenda, rekli su europski diplomati za agenciju dpa, unatoč pritisku rokova.

Ključna područja neslaganja i dalje su ribarstvo, jamstva za pošteno tržišno natjecanje i rješavanje budućih sporova, rekao je veleposlanicima glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Nakon što su Barnier i njegov britanski kolega David Frost pozvali na stanku u pregovorima u petak zbog nedostatka napretka, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson naložili su im da nastave razgovore u Bruxellesu. U medijskim izvješćima objavljeno je u nedjelju navečer da je blizu dogovor u području ribarstva, ali su obje strane to brzo demantirale. Francuska je zaprijetila da će uložiti veto na mogući trgovinski sporazum ako se interesi njezinih ribara ne budu poštovali u dovoljnoj mjeri.

Pregovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak, a von der Leyen i Johnson procijenit će situaciju u telefonskom razgovoru danas navečer. Odvojeno od toga, zajednički odbor raspravljat će o provedbi njihova sporazuma o povlačenju. Britanija je službeno izašla iz Europske unije krajem siječnja, ali ostaje na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji do kraja godine.

Ako do toga roka ne bude postignut trgovinski sporazum, ponovno će biti uvedene velike carine i carinske provjere.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU