Može se i u Hrvatskoj: Od inovacije do prave tvornice

Tvrtka MarinaLab Opus iz Kupinečkoga Kraljevca izvozi najprepoznatljiviji proizvod Vaginalete u Francusku, BiH, Sloveniju, Kosovo, Makedoniju, a za tržište Poljske i Slovačke registracija je upravo završena. Pokrenuli su sve da otvore i tržište Švedske.

Poduzetnica i inovatorica Rosa Ferinčević uspjela je zaokružiti poslovni put, koji kreće od ideje, zatim inovacije i, na kraju, cjelovite poduzetničke priče koja rezultira vlastitim proizvodnim pogonom i proizvodima koji se plasiraju ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Vlasnica tvrtke MarinaLab Opus iz Kupinečkoga Kraljevca svoju poslovnu aktivnost bazira na proizvodnji probiotičkih dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i kozmetike, za koje je priznanja dobila diljem svijeta.

Ona možda najbolje utjelovljuje onu izreku kako svako vrijeme može biti dobro za poslovne prilike, pa i ulazak u investiciju izgradnje pogona u Kupinečkom Kraljevcu za vrijeme recesije u Hrvatskoj.

Trenutno tvrtka ima šestero zaposlenih, a na domaća i inozemna tržišta plasira cijelu paletu inovativnih proizvoda. Među njima je svakako nepoznatija linija Acidosalus. Riječ je o  proizvodima koji sadrže vrlo visoku koncentraciju živih klica Lactobacillus acidophilus po mililitru pripravka te prirodnu antibiotsku supstancu koja ima široki antimikrobni spektar kojim blokira rast i razvoj patogenih bakterija i gljivica u crijevima i sluznicama te je bogat vitaminima B skupine, uključujući i folnu kiselinu.

"Vaginalete su nam najprepoznatljiviji proizvod, a to su bile prve probiotičke vaginalete u svijetu. Moram reći kako su veoma dobro prihvaćene - izvozimo ih u Francusku, BiH, Sloveniju, Kosovo, Makedoniju, a za tržište Poljske i Slovačke registracija je upravo završena. Pokrenuli smo sve da otvorimo i tržište Švedske", kaže Rosa, pred kojoj je još jedan izazov koji mora završiti do svibnja iduće godine.

Stalne inovacije ono su što pokreće ovu obiteljsku tvrtku, a nedavno su u suradnji s Institutom "Ruđer Bošković" započeli i neke nove projekte. U okviru sustava BIO-ECOnomy Research Driven Innovation - BIOECO-R.D.I., koji se provodi u sklopu Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje, baziraju se na istraživanju mikroalgi koje predstavljaju jedinstveni izvor bioaktivnih spojeva širokog spektra bioloških aktivnosti s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim i antioksidacijskim učincima.

Njihova je primjena moguća u farmaceutskoj, prehrambenoj, kozmetičkoj i agrokemijskoj industriji te u akvakulturi, a upravo su se tvrtke poput MarinaLab Opusa pokazale kao prirodan partner znanstvenicima.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz