Hrvatski izvoz u Češku raste unatoč pandemiji

Mogućnosti suradnje hrvatskih i čeških tvrtki su velike posebice u području prerađivačke industrije, energetike, graditeljstva, turizma, poljoprivrede i prometa, istaknuto je na Hrvatsko-češkim poslovnim susretima u organizaciji HGK. Kao područja moguće suradnje izdvojena su i zaštita okoliša, infrastrukturni projekti, posebice cestogradnja, brodogradnja, zajednički nastupi na trećim tržištima itd.

Mogućnosti suradnje hrvatskih i čeških tvrtki su velike posebice u području prerađivačke industrije, energetike, graditeljstva, turizma, poljoprivrede i prometa, istaknuto je u srijedu na Hrvatsko-češkim poslovnim susretima u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). Kao područja moguće suradnje izdvojena su i zaštita okoliša, infrastrukturni projekti, posebice cestogradnja, brodogradnja, zajednički nastupi na trećim tržištima itd.

Pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne poslove HGK Ante Perica je istaknuo tradicionalno dobre odnose Hrvatske i Češke. Prošle godine robna razmjena Hrvatske i Češke iznosila je oko 870 milijuna eura i blago je pala u odnosu na prethodnu godinu, a u prvom polugodištu ove godine smanjena je za sedam posto, posebno zbog pandemije koronavirusa, kazao je. "Područja za dodatni razvoj suradnje su brojna, od poljoprivrede, industrije, energetike, infrastrukture, investicija i zajedničke prisutnosti na trećim tržištima, do suradnje u korištenju fondova EU-a", istaknuo je Perica.

Voditelj odjela za trgovinu i gospodarstvo u Veleposlanstvu Češke Republike u Hrvatskoj Petr Kašička je kazao kako je 2020. loša godina za gospodarstvo u cjelini, ali odlična po pitanju nanotehnolgije, jer ona ima puno načina uporabe u ovoj pandemiji. "Riječ o nevjerojatnoj tehnologiji koja ima nezamisliv potencijal primjene u svim industrijama, a upravo je taj put od laboratorija i istraživanja do praktične primjene najvažniji", rekao je te dodao kako je današnji skup prilika da hrvatske tvrtke upoznaju s mogućnostima koje nanotehnologija nudi.

Voditelj poslovnog razvoja za napredne industrijske tehnologije za Czech Invest Robert Keil predstavio je češke kapacitete u području nanotehnologije. "Mnoge industrije danas stagniraju zbog koronavirusa, uz iznimku medicinske, a tu brojne tvrtke koje se bave nanotehnologijom inoviraju i šire proizvodnju. Češka je vrlo napredna u tom području, imamo centre za istraživanje i razvoj, bogatu industrijsku tradiciju i know-how, kako u nanotehnologiji, tako i u mnogim drugim sektorima", poručio je Keil. Draško Marinac iz Tvrtke Lah-Ner koja se bavi proizvodnjom kemikalija i u Češkoj posluje već dugi niz godina, istaknuo je kako je korona na njihovo poslovanje djelovala pozitivno.

"Stanje u industriji je vrlo dobro, trenutačna kriza uzrokovana korona virusom nije negativno utjecala na poslovanje, dapače, zbog proizvodnje dezinficijensa prihodi su rasli u odnosu na 2019.", kazao je. Naveo je i kako iz pogona u Češkoj izvoze u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Srbiju, BiH, Estoniju, Njemačku itd. Cilj poslovnih susreta, kako je istaknuto, je otvaranje mogućnosti za uspostavu suradnje između hrvatskih i čeških tvrtki i institucija.

Na skupu je održana prezentacija čeških proizvođača i pružatelja usluga iz područja nanotehnologije. Prema podacima DZS-a, robna razmjena Hrvatske i Češke u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 407,9 milijuna eura od čega je izvoz u Češku bio 124,8 milijuna eura ili 7,5 posto viši nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz smanjen 12 posto, na 283,1 milijun eura.

Prema podacima HNB-a o inozemnim ulaganjima u Hrvatsku za razdoblje 1993.. do kraja prvog kvartala ove godine Češka se s iznosom ulaganja od 536,3 milijuna eura nalazi na 12. mjestu najvećih ulagača u Hrvatsku. U razdoblju od 1993. do kraja prvog kvartala ove godine ukupna ulaganja Hrvatske u Češku iznose 21,3 milijuna eura što Hrvatsku svrstava na 24. mjesto po ulaganjima u tu zemlju.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz