Predsjednik uprave RASCO-a otkrio tajnu uspješnog poslovanja čak i u koronakrizi

Tvrtka RASCO je izvozila čak i u onih nekoliko dana u ožujku kada je stao cijeli svijet i to u Francusku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Norvešku, Njemačku, Češku, Finsku i Belgiju. U svom portfelju RASCO danas ima više od 70 proizvoda koji održavaju prometnice tijekom cijele godine u preko 40 zemalja na pet kontinenata.

U okolnostima koronakrize, kada je poslovanje tvrtkama svuda u svijetu itekako otežano, RASCO iz Kalinovca radi gotovo bez prekida. Jedan od vodećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi, unatoč tome što 80 posto prihoda ostvaruje od izvoza, dosad nije imao većih otkazivanja narudžbi.

Ivan Franičević, predsjednik uprave RASCO-a, navodi da su izvozili čak i u onih nekoliko dana u ožujku kada je stao cijeli svijet i to u Francusku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Norvešku, Njemačku, Češku, Finsku i Belgiju. Franičević kaže i da se ova godina, bez obzira na izazovnost okružja, razvija sukladno njihovim planovima prije početka krize.

Za sada mu je o konkretnim poslovnim brojkama za cijelu godinu nezahvalno govoriti, no svakako su zadovoljni trenutnim rezultatima i vjeruju da će godina ispuniti očekivanja. Iako proizvode vrlo specifične tipove strojeva potrebne i u kriznim vremenima, jer se prometnice moraju čistiti i trava kositi bez obzira širili li se COVID-19 ili ne, za Franičevića je cijela situacija, naravno, vrlo neizvjesna. Teško mu je stoga procjenjivati kako će se to u budućnosti odraziti na njihovo poslovanje.

- Najvažnije je da smo se naučili nositi s kriznim situacijama i dokazali svoju prilagodljivost budući da je tvrtka osnovana početkom Domovinskog rata i uspjela je u tim najtežim godinama nadvladati sve izazove. Na razini RASCO grupe razvoj epidemije koronavirusa pomno pratimo od samih početaka. Svoje poslovanje dnevno prilagođavamo novonastalom stanju imajući na umu sigurnost naših zaposlenika, kupaca i poslovnih partnera. Socijalni kontakt u prostorima tvrtke sveli smo na najnužnije, a postoji i mogućnost da zaposlenici koji poslovne zadatke mogu obavljati od kuće rade iz sigurnosti svog doma – rekao je Franičević.

U svom portfelju RASCO danas ima više od 70 proizvoda koji održavaju prometnice tijekom cijele godine u preko 40 zemalja na pet kontinenata. Više od 400 djelatnika zapošljavaju u pogonu u Kalinovcu i tvornici Senta u Srbiji.

(Lider)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz