Iako je ukupni izvoz ‘povukao‘ BDP na dno, izvoz roba nas je spasio

Iako se ukupni izvoz statistički gledano stropoštao više od 40 posto, onaj klasični izvoz, oni kamioni i šleperi koji s robom idu van granica Hrvatske, pao je 10,9 posto. A taj pad je gotovo najmanji pad  među svim komponentama BDP-a.

Bruto domaći proizvod (BDP)npao je u drugome tromjesečju 15,1 posto. A to je neslavni rekord. Nikada u povijesti (barem od kada se ti podaci prate) nimo imali ovakav pad BDP-a. U podacima Državnog zavoda za statistiku pokazuje se što je najviše utjecalo na pad.
 
Izvoz roba i usluga 3,3 5,1 5,6 -3,0 -40,6
Robe 0,4 8,4 2,1 0,3 -10,9
Usluge 6,2 3,1 12,1 -9,4 -67,4
 
Grafovi pokazuju - izvoz roba i usluga. Ukupno je riječ o padu nešto većem od 40 posto. Međutim, unutar te komponente nalaze se dvije - izvoz roba i izvoz usluga.

Dakle, iako se ukupni izvoz statistički gledano stropoštao više od 40 posto, onaj klasični izvoz, oni kamioni i šleperi koji s robom idu van granica Hrvatske, pao je 10,9 posto. A taj pad je gotovo najmanji pad  među svim komponentama BDP-a. A usluge, dakle turizam, je taj koji se strmoglavio 67,4 posto.

Zato Lider već mjesecima naglašava kako brojanje turista (iako hvale vrijedno i mora se živjeti od eura koji turisti donose), izvoz roba, šleperi s robom mogu nas spasiti iz svih kriza.

(Lider)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz