HUT: Od početka lipnja više od 532 tisuće turista i 2,6 milijuna noćenja

Broj stranih gostiju raste svakog tjedna, a Hrvatska je potvrdila status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija ovog ljeta - od početka lipnja Hrvatsku je posjetilo više od 532 tisuće turista, koji su ostvarili više od 2,6 milijuna noćenja, a najviše inozemnih gostiju je iz Njemačke (23,5 posto), Slovenije (19,5 posto), Austrije (8,8 posto) i Češke (5,8 posto)".

Hrvatsku je od početka lipnja posjetilo više od 532 tisuće turista, koji su ostvarili više od 2,6 milijuna noćenja, a trenutno je otvoreno 600 hotela i 325 kampova, podaci su Hrvatske udruge turizma (HUT) iz u srijedu objavljenog newslettera "Croatia Turism & Travel weekly".

"Hrvatska je zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji i dalje percipirana kao najsigurnija zemlja za ljetovanje na Mediteranu. Broj stranih gostiju raste svakog tjedna, a Hrvatska je potvrdila status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija ovog ljeta - od početka lipnja Hrvatsku je posjetilo više od 532 tisuće turista, koji su ostvarili više od 2,6 milijuna noćenja, a najviše inozemnih gostiju je iz Njemačke (23,5 posto), Slovenije (19,5 posto), Austrije (8,8 posto) i Češke (5,8 posto)", ističu iz HUT-a.

Po podacima HUT-a, trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 600 hotela i 325 kampova, a svakodnevno se otvaraju novi hoteli, kampovi, turistička naselja, noćni klubovi, zabavni parkovi i ostali turistički sadržaji. Ocjenu da Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU i na Mediteranu potkrepljuju i podacima da je trenutno samo 18 zaraženih na bolničkom liječenju, a ukupno je 136 aktivnih slučajeva. Podsjećaju da je Hrvatska detaljno razradila smjernice u slučaju pojave zaraženih u turističkim destinacijama, koje predviđaju adekvatnu izolaciju i liječenje zaraženih, a sve destinacije imaju specijalizirane turističke ambulante koje su spremne brzo i sigurno djelovati u slučaju pojave zaraze.

Iz HUT-a također ističu kako su u svim turističkim objektima postavljeni visoki standardi sigurnosti, kompanije se drže svih preporučenih smjernica za organizaciju rada objekata i svih turističkih sadržaja, a objekti i zaposlenici su opremljeni potrebnim zaštitnim i dezinfekcijskim sredstvima kako bi gosti bili sigurni na svom odmoru.  Podsjećaju da Hrvatska ima otvorene granice za dolazak turista iz zemalja EU  i nitko tko ulazi u zemlju ne treba ići u samoizolaciju niti treba imati bilo kakav test na COVID-19.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u susjednim zemljama, Hrvatska je uvela poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije, koje će biti pri ulasku u Hrvatsku dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana. Obveza samoizolacije se ne primjenjuje na one koji tranzitiraju kroz te zemlje.

Iz HUT-a svima koji namjeravaju doći u Hrvatsku savjetuju da radi skraćenja procedure na graničnom prijelazu prethodno ispune najave na https://entercroatia.mup.hr/. I vlasnicima ili korisnicima strane brodice ili jahte kod uplovljavanja u Hrvatsku također preporučaju da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice https://entercroatia.mup.hr/ (od podataka se treba unijeti predviđena ruta plovidbe/predviđena mjesta veza/sidrenja, broj mobitela i e-mail adresa).

Sve hrvatske marine su otvorene i nude punu uslugu, a charter flote spremno dočekuju turiste, ističu iz HUT-a, podsjećajući kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao konkretne preporuke za rad, odnosno boravak na jahtama, brodicama i drugim plovilima.

Podsjećaju i da je EK s ukidanjem ograničenja slobodnog kretanja i kontrole na unutarnjim granicama pokrenula i mrežnu platformu "Re-open EU" koja na jednom mjestu i u realnom vremenu nudi informacije važne za putovanja i planiranje odmora ove sezone. Zajednička EU platforma pokazala je kako je Hrvatska, zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji, u potpunosti otvorila granice prema EU zemljama, napominju uz ostalo iz HUT-a u najnovijem newsletteru.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz