Od male seoske garaže do prodaje Rusima, Norvežanima, Nijemcima i Kanađanima

Tvrtka Rasco, koju su 31. svibnja prije 30 godina osnovali dugogodišnji prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša, ima u svom portfelju više od 70 proizvoda koje izvozi u 40 zemalja na pet kontinenata te im izvoz čini čak 80 posto prihoda.

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače za snijeg prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima i Kanađanima. Radi se o tvrtki Rasco koju su 31. svibnja prije 30 godina osnovali dugogodišnji prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša.

Kako sami ističu, te 1990. odlučili su osnovati obrt jer su uvidjeli da poljoprivrednicima u njihovom selu nema tko servisirati traktore, kosilice, kombajne i ostalu mehanizaciju, a danas se na svjetskom tržištu bore sa svojom sofisticiranom samohodnom čistilicom Lynx.

Obojica inženjera su ubrzo shvatila kako im treba vlastiti proizvod žele li dogurati dalje od statusa zanatske radionice. Istražili su tržište i odlučili se za proizvodnju komunalnog vozila s obzirom na to da u Hrvatskoj, a ni šire, nitko nije proizvodio ništa slično. Već 1994. godine izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica, kamionski vučni posipač nazvan RAS.

Danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata te im izvoz čini čak 80 posto prihoda.

Franičević i Paviša, koji su se povukli iz operativnog poslovanja tvrtke, pojašnjavaju da im početak poslovanja nije bio jednostavan ni lak.

Franičević i Paviša imaju po dvojicu sinova koji danas rade u kompaniji, dok su upravljanje prenijeli na tročlanu upravu u kojoj je samo jedan od nasljednika, Ivan Franičević.

On je predsjednik Uprave i upravo dovršava 80 milijuna kuna vrijednu investiciju u nove pogone koji će biti otvoreni najesen.

“Investicije u zgrade, proizvodne tehnologije i razvoj proizvoda nastavljamo planiranim tempom jer će biti ključne za budući rast kompanije”, kažu u Rascou.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz