Proizvod daruvarske tvrtke polako osvaja Europu

Svi se proizvodi mogu naći u svim većim hrvatskim gradovima, a u inozemstvu najveći je interes za praonice za kućne ljubimce, posebno u susjednim državama Mađarskoj, Srbiji i BiH, ali narudžbe stižu i iz Grčke, Portugala, Poljske i Rumunjske.

Daruvarska tvrtka Kobid proizvodi samoposlužne praonice za automobile i praonice za kućne ljubimce, a prema zahtjevima klijenata razvijaju i druge specifične uređaje poput pneumatskih liftova za dizanje vatrogasnih pumpi, kabelskih snopova, a za jednog su klijenta izradili i stroj za lasersko rezanje zlata.

Prve samoposlužne praonice za automobile tvrtka je proizvela 2012. godine, a prve praonice za kućne ljubimce 2015., dok se danas ti proizvodi mogu naći u svim većim hrvatskim gradovima. Svi se proizvodi i izvoze, a u inozemstvu najveći je interes za praonice za kućne ljubimce, posebno u susjednim državama Mađarskoj, Srbiji i BiH, ali narudžbe stižu i iz Grčke, Portugala, Poljske i Rumunjske.

"Sad se više okrećemo zapadnim zemljama. Očekujemo dosta dobru prodaju praonica za pse u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj", kaže Dejan Doneski ističući da u Europi nešto slično proizvodi samo jedna nizozemska tvrtka. S obzirom na to da je kvaliteta slična, a cjenovno su mnogo povoljniji od Nizozemaca, Doneski ocjenjuje da je prostor za rast na inozemnom tržištu velik.

U Kobidu vide mnogo prilika na tržištima u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj. Uz nabrojene proizvode, po narudžbi konstruiraju i specifične uređaje poput pneumatskog lifta za dizanje vatrogasnih pumpi, što rade za tvrtku Ziegler, kabelskih snopova, a za jednoga klijenta izradili i stroj za lasersko rezanje zlata. Stručnjaci ove daruvarske tvrtke razvijaju i potpuno novi uređaj koji bi u budućnosti trebao pomoći vatrogascima da lakše djeluju na nepristupačnom terenu.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz