Hrvatska tvrtka razvila softver koji je 20 puta brži od NASA-inog

Hrvatsku tvrtku Amphinicy Tehnologies Europska komisija prepoznala je kao svjetski ključnog igrača koji će pomoći svemirskoj industriji da spore veze sa Svemirom pretvori u ultrabrze, a Amphinicyjev softver zvan Blink čak je 20 puta brži od rješenja koje koristi američka NASA.


Hrvatsku tvrtku Amphinicy Tehnologies Europska komisija prepoznala je kao svjetski ključnog igrača koji će pomoći svemirskoj industriji da spore veze sa Svemirom pretvori u ultrabrze. Amphinicyjev softver zvan Blink čak je 20 puta brži u preuzimanju podataka sa satelita od rješenja koje koristi američka NASA. Tvrtka sada zapošljava 32 stručnjaka, a do kraja godine bit će ih 34.
 
Frane Miloš, operativni direktor Amphinicy Tehnologies, rekao je, između ostalog, kako su kada je Hrvatska postala članica Unije nestale i posljednje prepreke mladima da odu na zapad. Paralelno se u Hrvatskoj pojavila kultura startupa koja mlade potiče da isprobaju sami biznis, a tek onda razmisle za koga će raditi.
 
Govoreći o novom proizvodu Blinku, Miloš je naglasio kako je to onaj koji može skidati podatke sa satelita i obrađivati ih 20 puta brže od softvera koji ima NASA. Cilj je s time ići globalno. No, zahvaljujući tome što smo se otvorili javnosti, za nas su saznali i potencijalni partneri i klijenti. Konkretno, zadnji poziv koji smo dobili je iz Silicijske doline. Jedna velika kompanija želi istražiti partnerstvo ili neki drugi oblik suradnje, rekao je Miloš.
 
Prototip Blinka je gotov. Trenutno pregovaramo sa Europskom svemirskom agencijom i SES-om, odnosno bivšom Astrom, da ga testiramo na operativnim satelitima. Najbliže smo dogovoru da to bude na ESA-inoj Copernicus misiji. U razvoju nas je prvo pomogao hrvatski HAMAG-BICRO, a posljednje priznanje dobili smo od EK kroz sredstva iz Obzora 2020. Sad smo u sastancima na tu temu. Zvali su nas iz Pariza, Rima, Silicijske doline, Njemačke, kazao je Miloš.
 
Servere na kojima radimo razvoj držimo kod sebe, ali i u cloudu. Mislim da je cloud pitanje poslovanja u 21. stoljeću, i treba se strateški postaviti prema tome. Najveći problem malih, inovativnih tvrtki nije u kopiranju, već u tome da će netko razviti i početi prodavati stvari prije vas. Zato želimo biti globalni predvodnik u svom segmentu, naglasio je Miloš.
 
EU je izgradila mehanizme kojima to čini. Apelirao bih na vlast, bez obzira koja bila nakon izbora, da pregovore o članstvu Hrvatske u ESA-i ne stavi u ladicu. ESA jako dobro potiče suradnju, a ima i budžet za razvoj i projekte. Primjerice, Amphinicy bi na taj način lakše radio patente, mogao lakše partnerirati s tvrtkama iz Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije te bi mogli sudjelovati u konzorcijima koji bi bili konkurentni onima u SAD-u i Japanu, zaključio je Miloš.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike