FBI prepoznao kvalitetu hrvatske obrambene industrije

Tvrtke hrvatske obrambene industrije poznate su kao provjereni i pouzdani partneri s kvalitetnim proizvodima. Na 21. Međunarodnom sajmu domovinske sigurnosti, vojno policijske opreme i naoružanja Milipol Pariz, koji se održava od 19. do 22. studenoga, u organizaciji HGK izlažu Agencija Alan, HS Produkt, Kap-ko i Šešir, Galeb, Odjeća, Šestan Busch i Pozamanterija.

Tvrtke hrvatske obrambene industrije poznate su kao provjereni i pouzdani partneri s kvalitetnim proizvodima. Redovito su dobavljači naoružanja i vojne opreme i za potrebe Hrvatske vojske, pri čemu je posljednji sklopljeni ugovor za ovu godinu bio s 34 domaća proizvođača u vrijednosti od 314 milijuna kuna. Ministarstvo unutarnjih poslova u siječnju je ove godine s hrvatskim gospodarstvenicima potpisalo 22 ugovora za opremanje policije, nadzor brzine i razminiranje u ukupnoj vrijednosti višoj od 135 milijuna kuna.

Iza njih stoje i respektabilne inozemne reference, poput NATO-a i američke savezne agencije FBI. Okupljeni su u Zajednicu proizvođača sredstava za posebne namjene HGK, koja ima 43 člana. Trenutno na 21. Međunarodnom sajmu domovinske sigurnosti, vojno policijske opreme i naoružanja Milipol Pariz, koji se održava od 19. do 22. studenoga, u organizaciji HGK izlažu Agencija Alan, HS Produkt, Kap-ko i Šešir, Galeb, Odjeća, Šestan Busch i Pozamanterija.

Na sajmu je tako nastupila tvrtka Šestan-Busch koja je prisutna u više od 70 zemalja. Svoju multifunkcionalnu zaštitnu kacigu razvili su uz sredstva EU, a dnevno proizvedu oko tisuću komada zaštitnih kaciga. U Pariz dolaze s vrhunskom preporukom, novodogovorenim poslom u SAD-u.

Inače, suradnju s agencijom FBI ostvarila je i tvrtka HS Produkt. U sklopu proizvoda hrvatske obrambene industrije značajnu ulogu igra i hrvatska tekstilna industrija koja u posljednje vrijeme bilježi oporavak. Naime, tehnički tekstil predstavlja ključno nišno tržište za EU, koje je od 2009. u konstantnom porastu.

I tvrtka Odjeća posluje već više od 70 godina, a od 1963. godine proizvodi isključivo službenu i zaštitnu odjeću poput visokokvalitetnih vojnih i policijskih uniformi te radne i zaštitne odjeće za vatrogasce. "Trenutno izvozimo 10 posto ukupnog prometa u Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Kao industrija cijenom rada ne možemo konkurirati Dalekom Istoku, ali možemo kvalitetom. Stoga je naš daljnji poslovni plan nastaviti raditi na specifičnim, visokokvalitetnim manjim serijama proizvoda te povećati izvoz“, rekla je direktorica Odjeće Jasminka Korotaj.

Ivana Kovač iz tvrtki Kap-ko i Šešir naglasila je da svoj službeni, svečani i radni asortiman rade prema tehničkim specifikacijama i željama kupaca te da već rade s policijskim snagama diljem Europe.

Na temelju financijskih pokazatelja, tvrtke hrvatske obrambene industrije u 2018. su godini u prometu robom vojne namjene i nevojnim ubojnim sredstvima ostvarile suficit u iznosu nešto manjem od 900 milijuna kuna. Izvezena je roba u najvećem dijelu hrvatske proizvodnje.

Sajam je organiziran pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva unutarnjih poslova, a provodi se u partnerstvu s francuskom nacionalnom policijom i žandarmerijom, službom civilne zaštite, francuskom carinom, gradskom policijom, Interpolom itd. Obuhvaća i druge srodne sektore: IT u kontekstu zaštite podataka i cyber-kriminala, forenzičke službe, specijalne antiterorističke snage, borba protiv organiziranoga kriminala itd. Nastupa više od tisuću izlagača iz 53 zemalja, a sajam će posjetiti i 161 službena delegacija iz 77 zemalja.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz