Kad projektiraju novogradnje, svi ruski brodari zovu hrvatsku tvrtku

Pulska tvrtka Motortech Consulting, koja se 1994. odvojila od Uljanika, održava i dobar dio flote HRM-a, Brodospasa, NP Brijuni, ribarske flote, razne megajahte, ali i agregate za banke. Od 2009. se više okreće inozemstvu, najprije u Sloveniju i Srbiju, a danas im Rusija čini najveći udio.

Pulska tvrtka Motortech Consulting (MC) je usuglasila tehničko-tehnološke parametre za isporuku brodskog dizel električnog agregata nazivne snage 600kW za veliki ribarski brod, ujedno i tvornicu za preradu ribe, ruskog brodovlasnika s Kamčatke, koji će graditi brodogradilište Yantar u Kalinjingradu.

Kako su pojasnili u Puli, potpisivanje ugovora očekuje se u narednih nekoliko dana, a isporuka agregata u travnju 2020. Livio Bolković, direktor MC-a koji zapošljava 20-ak ljudi, objašnjava da su lani završili poslove oko isporuke i  puštanja u rad dva dizel električna agregata za nužnost (emergency agregati) za brodogradilište Viborg, ukupne vrijednosti više od 620.000 eura.

Pulska tvrtka je nastupila nedavno na brodograđevnom sajmu Neva 2019 u Sankt Petersburgu. MC je nastao 1994. izdvajanjem iz Uljanik Strojogradnje. Poduzeće se u početku bavilo servisiranjem i ispitivanjem dizelskih motora da bi vrlo brzo postalo najveći servisni punkt na Jadranu s ovlaštenjima za servisiranje mnogih svjetskih proizvođača dizel motora: Pielstick, MTU, Caterpillar, VM, MAN, Mitsubishi i drugi. Motortech održava i dobar dio flote Hrvatske ratne mornarice (HRM), Brodospasa, NP Brijuni, hrvatske i slovenske ribarske flote, razne megajahte, a na kopnu se održavaju agregati većinom za banke i sl. institucije, npr. PBZ.

Od 2003. tvrtka se počinje intenzivno baviti proizvodnjom dizel agregata za električna napajanja u slučaju nužde pa u sljedećih nekoliko godina isporučuje desetke agregata, uglavnom domaćim kupcima. Od 2009. se više okreće inozemstvu, najprije u Sloveniju i Srbiju, a danas im Rusija danas čini najveći udio. Od 2012. im glavninu prihoda, lani 9,5 milijuna kuna, čini proizvodnja dizelskih agregata.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz