Hrvatska ima pozitivan imidž u Italiji i Španjolskoj

Tijekom devet mjeseci 2019. godine, s talijanskog je tržišta ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i oko 5,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 2,5 posto u dolascima i 3i posto u noćenjima. S tržišta Španjolske tijekom devet mjeseci ostvareno je 294.000 dolazaka i 661.000 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima.

Viviana Vukelić, dugogodišnja djelatnica Hrvatske turističke zajednice, točno je prije dvije godine imenovana direktoricom predstavništva HTZ-a u Milanu koje pokriva talijansko i španjolsko tržište.

Govoreći o stanju na tim tržištima, posebno talijanskom, iznimno važnom za Hrvatsku, Vukelić je naglasila kako Hrvatska s talijanskog tržišta u ovoj godini bilježi kontinuirani rast turističkog prometa. Tako su pozitivni rezultati zabilježeni za uskršnje i prvosvibanjske praznike te u samoj špici sezone.

U dosadašnjem dijelu godine, odnosno tijekom ovih devet mjeseci, s ovog je tržišta ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i oko 5,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 2,5 posto u dolascima i tri posto u noćenjima. S tržišta Španjolske tijekom devet mjeseci ostvareno je 294.000 dolazaka i 661.000 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima.

Prema riječima Viviane Vukelić, Hrvatska ima pozitivan imidž u Italiji što potvrđuju i rezultati ostvareni u ovoj godini. Talijani koji su bili u Hrvatskoj najčešće ističu naše prirodne i kulturne ljepote, more, otoke, odličnu gastronomsku ponudu, vole obilaziti lokalne proizvođače hrane i tržnice, a u posezoni su tu aktivni odmor, wellness, zdravlje i relax, eno-gastro ponuda, a nadasve se u Hrvatskoj osjećaju sigurno.

Govoreći o španjolskom tržištu, Viviana Vukelić je istaknula kako Hrvatska drži pozitivnu poziciju na španjolskom tržištu,

HTZ odrađuje nastup na sajmu FITUR u Madridu, strateške projekte, prezentacije i webinare za turističke agente, studijska putovanja novinara i agenata. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 290.000 turista iz Španjolske, što je 14 postotni rast u odnosu na 2017. Istovremeno je zabilježeno 641.000 noćenja, što predstavlja rast od 13 posto.

Jedan od razloga tog rasta svakako su i aviolinije, pa tako valja napomenuti kako u 2019. godini imamo prvi put cjelogodišnji direktni let Iberie na relaciji Madrid - Zagreb i Dubrovnik. Isto tako prvi put Vueling leti cijelu godinu iz Barcelone za Dubrovnik, što će zasigurno osnažiti turistički promet s ovog tržišta u pred i posezoni. Također, ove je godine Iberia express prvi put u srpnju i kolovozu prometovala iz Madrida u Zadar.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz