Domaća industrija hrane raste na krilima izvoza

Sve se više izvozi, a manje uvozi. Izvoz prehrambenih proizvoda u 2014. rastao je 10,9 posto, a u prvih šest mjeseci 2015. godine 18,2 posto, uz istodobno usporavanje rasta uvoza.


Hrvatska prehrambena industrija ponovno svjedoči svoju golemu žilavost. To najbolje ilustriraju svakako podaci o poslovanju za prvih devet mjeseci 2015. gledani naspram ostvarenja koje su pojedine kompanije iskazivale za isto razdoblje 2014. Većina tvrtki s liste iz ovog sektora mahom je ostvarila rast i prihoda i dobiti, tek je nekolicina njih rezultatski posrnula, bilo na prihodu ili dobiti, odnosno kroz iskazani gubitak.
 
Neovisna konzultantica Zvjezdana Blažić u čijem je fokusu interesa upravo prehrambena industrija, podsjeća da je taj sektor već davno zacrtao strategiju izvoza kao model svoga dugoročnog održiva razvoja. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izlazak iz Cefte tijekom 2013. i 2014. poljuljao je uhodane izvozne kanale, no vanjskotrgovinski podaci već za prvo polugodište 2015. potvrđuju da je hrvatska prehrambena industrija opet uhvatila pozitivan trend, ističe Blažić.
 
"Sve se više izvozi, a manje uvozi. Izvoz prehrambenih proizvoda u 2014. rastao je 10,9 posto, a u prvih šest mjeseci 2015. godine 18,2 posto, uz istodobno usporavanje rasta uvoza. Snažan rast izvoza bilježe proizvodi mesne industrije, gdje raste izvoz goveđeg mesa, piletine, ovčjeg i kozjeg mesa, pa čak i izvoz svinjetine. Ostvaren je rast izvoza 21 posto, uz rast uvoza od 4,9 posto. Izuzetan rast u izvozu ostvaruju i mesne prerađevine, kobasice i slično s rastom izvoza većim od 35 posto," kaže Blažić koja očekuje da će prehrambeni sektor znati iskoristiti sredstva iz fondova EU.
 

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz