Istarski pršut/istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, a radi se o prvoj hrvatsko-slovenskoj registraciji na EU razini.
Istarski pršut/istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako je riječ o prvoj hrvatsko-slovenskoj registraciji na EU razini.
Hrvatska je tako pored krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja/ ogulinskog kiselog kupusa, baranjskog kulena i ličkog krumpira, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
Iz Ministarstva poljoprivrede ističu dobru suradnju u rješavanju prigovora hrvatskih i slovenskih proizvođača kao i nadležnih tijela Hrvatske i Slovenije.
Istarski pršut/Istrski pršut je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva, sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom solju i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja, podvrgnut procesima sušenja i zrenja koji traju najmanje 12 mjeseci.
Sve faze proizvodnje - od soljenja i prešanja, preko sušenja i zrenja do gotovog proizvoda, moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja hrvatskog i slovenskog dijela poluotoka Istre.
(Hina)
Vijesti iz medija |
Promjena regulative |
Strana tržišta i prilike