U 2014. izvoz iz Hrvatske u Poljsku porastao za 80 posto

Protekle godine izvoz Poljske u Hrvatsku je porastao za 50 posto, dok je izvoz iz Hrvatske u Poljsku porastao za čak 80 posto.


Protekle godine izvoz Poljske u Hrvatsku je porastao za pedeset posto, dok je izvoz iz Hrvatske u Poljsku porastao za čak osamdeset posto, izjavio je veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Maciej Szymanski prilikom otvaranja Poljsko-hrvatskog Foruma održanog u srijedu u Zagrebu.
 
Na odlične političke odnose dvaju država ukazala je i Katarzyna Kacperczyk, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Poljske, te dodala kako se nada što skorijoj realizaciji projekta Baltik-Adriatik koji bi trebao povezati poljske i hrvatske luke.
 
Zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Joško Klisović rekao je kako je Hrvatska već tri kvartala u plusu. Domaća potrošnja tako je rasla 0, 4 posto, izvoz velikih 12 posto, investicije u Hrvatsku su se povećale za 0, 8 posto. Kada govorimo o iskorištavanju fondova EU tu Hrvatska ima puno toga za naučiti od Poljske. Mogu slobodno reći kako nam je ta država uzor glede tog pitanja – rekao je Klisović.
 
Orbico grupa Branka Roglića koja je preuzela poljsku tvrtku Navu, s prihodom od 215 milijuna eura jedan je od spomenutih primjera poslovne povezanosti domaćih i poljskih tvrtki. Tako je kratku prezentaciju o uspjehu te tvrtke imao njen direktor Stjepan Roglić. - Poljska je tržište od 40 milijuna ljudi, dakle deset puta veće od hrvatskog. Oni su potpuno okrenuti zapadu i nisu osjetili krizu. Od sljedeće godine postat ćemo veći u Poljskoj nego u Hrvatskoj – najavio je Roglić.
 
Na forumu su sudjelovali predstavnici pedesetak poljskih tvrtki iz potrošačkog sektora, sektora energetike i informatike,a riječ je o dosad najvećoj organiziranoj posjeti poljskih tvrtki Republici Hrvatskoj.
 
(Lider)
 

Pisane vijesti