Obrt od sada moguće otvoriti i putem interneta

U okviru sustava e-građani u srijedu je pokrenuta aplikacija za internetsku registraciju obrta, e-obrt.

U okviru sustava e-građani u srijedu je pokrenuta aplikacija za internetsku registraciju obrta, e-obrt, kroz koju sadašnji i budući obrtnici mogu podnijeti prijavu za osnivanje obrta ili upisati statusne promjene.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da su obrtnici već ranije oslobođeni plaćanja obrtnice, dakle troška od oko 200 kuna. Sada je ukupni trošak za otvaranje obrta pristojba od 270 kuna.

Namjera je da se u idućih nekoliko mjeseci svi e-zahtjevi oslobode plaćanja pristojbi i to ne samo za obrtnike, već i za poduzetnike, koji bi tako besplatno mogli osnivati i trgovačka društva.

Ministar Maras je naglasio da je ovo jedna od niza mjera pomoći obrtnicima da jednostavnije i jeftinije posluju. Podsjetio je na odluku o podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a, čime je iz tog sustava izašlo oko 40 tisuća obrtnika, kao i odluku da obrtnici i mali poduzetnici s godišnjim prometom nižim od 3 milijuna kuna PDV plaćaju po naplati svoje usluge ili proizvoda.

Razvoju obrtništva, Ministarstvo poduzetništva i obrta pomaže i kroz sufinanciranje polaganja majstorskih ispita, pokrivajući 80 posto tog troška, ali i stipendiranjem učenika koji se odluče za obrazovanje u deficitarnim zanimanjima. Trenutno stipendiju od 750 kuna dobiva oko 1.200 učenika, a plan je da se njima obuhvate svi koji se školuju za ta zanimanja, dakle oko 5.000 učenika. Tako je na svečanosti predstavljanja aplikacije uručeno i 40-tak odluka o sufinanciranju majstorskih ispita, među ostalima i Goranu Kobelji, koji je na svečanosti i otvorio prvi e-obrt u Hrvatskoj.


 (Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja