Povećan broj lokacija na kojima se izdaju vize za RH

Ispunjena je mjera Akcijskog plan podrške izvozu 2014.-2015. - povećanje broja lokacija na kojima se izdaju vize za RH. Otvoreno je 37 viznih centara u 25 zemalja.

Nakon višemjesečnih pregovora, dana 11. ožujka 2015. godine u Zagrebu je sklopljen ugovor između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i tvrtke VF Worldwide Holdings Limited (VFS Global) o obavljanju poslova vezanih uz zaprimanje zahtjeva za kratkotrajnu vizu i s tim povezanih poslova.

Ugovorom je predviđeno da tvrtka VFS Global otvori 34 vizna centra u 25 zemalja u kojima se podnose zahtjevi za hrvatsku vizu i prosljeđuju na rješavanje nadležnim hrvatskim veleposlanstvima.

U svrhu daljnjeg proširenja suradnje, od svibnja do srpnja 2015. dogovorene su Izmjene i dopune br. 1. Ugovora, koje su stupile na snagu 10. kolovoza 2015. godine. U konačnici je ugovoreno otvaranje 38 viznih centara u 26 zemalja.
 
Većina viznih centara (njih 28) započela je s radom u prvoj polovici lipnja 2015. Šest viznih centara otvoreno je u srpnju, dva u kolovozu, a jedan u rujnu 2015. Otvoreno je ukupno 37 viznih centara u 25 zemalja.

Svi su vizni centri započeli s radom osim onoga u Nepalu, čije je otvaranje odgođeno zbog katastrofalnoga potresa.

Ovime je iznimno olakšano izdavanje viza državljanima onih zemalja u kojima nema hrvatskoga veleposlanstva, jer više ne moraju putovati u druge države da bi ishodili ili preuzeli hrvatsku vizu.

Vizni centri otvoreni su u 16 takvih zemalja: Armenija, Gruzija, Bjelarus, Azerbajdžan, Kazahstan, Jordan, Libanon, Kuvajt, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Mongolija, Filipini, Tajland, Vijetnam, Nigerija.

U nekim zemljama u kojima postoje hrvatska veleposlanstva, vizni centri otvoreni su u glavnom gradu (Alžir, Maroko, Egipat, Katar, Kina, Indonezija).

Kako bi se dodatno olakšalo podnošenje zahtjeva za vizu zbog velikih zemljopisnih udaljenosti, u Turskoj je u različitim gradovima otvoreno pet viznih centara, u Indiji šest, a u Južnoj Africi dva.

Ostvarenjem suradnje s VFS Globalom, broj lokacija na kojima se mogu podnijeti zahtjevi za hrvatsku vizu povećao se za 37 lokacija od kojih su:
 
  • 18 lokacija u zemljama u kojima zasad ne postoji diplomatska misija/konzularni ured Republike Hrvatske;
  • 13 lokacija u zemljama u kojima postoji diplomatska misija/konzularni ured Republike Hrvatske, ali su otvoreni vizni centri i u drugim gradovima;
  • 6 lokacija u zemljama u kojima postoji diplomatska misija/konzularni ured Republike Hrvatske

(Ministarstvo vanjskih i europskih poslova)

Pisane vijesti | Događanja