Mogherini pozvala Kubu da pojednostavi europska ulaganja

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini u ponedjeljak je pozvala Kubu da olakša europska ulaganja smanjenjem birokracije. EU je od 2008. financirao projekte u područjima poljoprivrede, okoliša i očuvanja kubanske kulturne baštine vrijedne 200 milijuna eura, što je primjer da je Europa snažno predana razvoju Kube.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini u ponedjeljak je pozvala Kubu da olakša europska ulaganja smanjenjem birokracije. "Otvaranje gospodarstva i nadilaženje onoga što predsjednik Miguel Diaz-Canel naziva 'unutarnjom blokadom' je iznimno važno", rekla je Mogherini na otvaranju drugog Zajedničkog vijeća EU-a i Kube u Havani te je naglasila kako se želi vidjeti kako se može još više profitirati od međusobne gospodarske suradnje, trgovine i ulaganja.

Sporazumom o političkom dijalogu i suradnji iz 2016. počelo je novo doba kojim se okončala takozvana EU-ova zajednička pozicija o Kubi iz 1996. kojom se nekoliko puta ograničavala normalizacija odnosa u pokušaju pritiska na Kubu zbog kršenja ljudskih prava.

EU je od 2008. financirao projekte u područjima poljoprivrede, okoliša i očuvanja kubanske kulturne baštine vrijedne 200 milijuna eura, istaknula je Mogherini. "To je primjer da je Europa snažno predana razvoju Kube."

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez rekao je da dvije strane pokreću "novu fazu u kojoj ćemo sigurno raditi na tome da očuvamo sve što smo postigli".

Mogherini zagovara "multilateralizam i međunarodni sustav temeljen na normama" u očitoj kritici američkog zakona koji dopušta američkim građanima da tuže strane tvrtke i pojedince koje koriste imovinu u Kubi koju je konfiscirala tamošnja vlada.

Kuba je na "prekretnici" nakon što je proživjela "promjenu generacije" otkad je Diaz-Canel 2018. naslijedio Raula Castra te donio novi ustav ranije ove godine, istaknula je Mogherini. Dodala je da se zemlja sada "suočava s novim izazovima u provođenju gospodarske modernizacije u vrlo teškom okruženju".

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU