Hrvatski dio Jadrana druga je najpopularnija turistička destinacija u EU!

Prema podacima o turističkom kretanju u Europi od 2009. do 2017. godine ispred Lijepe naše jedino su Kanarski otoci, dok je naš Jadran iza sebe ostavio svjetski poznate regije poput Katalonije i Andaluzije u Španjolskoj te Veneta u Italiji.

Hrvatsko probalje smjestilo se na drugo mjesto top turističkih destinacija u Europskoj uniji, kada su u pitanju inozemni turisti, piše Politico. Prema podacima istraživanja ugledne američko političke-novinske organizacije o turističkom kretanju u Europi od 2009. do 2017. godine ispred Lijepe naše jedino su Kanarski otoci, dok je naš Jadran iza sebe ostavio svjetski poznate regije poput Katalonije i Andaluzije u Španjolskoj te Veneta u Italiji.

Prema njihovim podacima, broj turističkih noćenja u cijeloj Europskoj uniji u stalnom je porastu, a u promatranom razdoblju zabilježen je rast od 29,3 posto, dok je u Hrvatskoj ostvaren rast od 130 posto. Nakon recesije, u Litvi koja se našla na prvom mjestu, zabilježeno je četiri puta više noćenja u 2017. nego u 2009. godini.

Usporedbe radi, Francuska je u istim godinama rasla 47 posto, Španjolska 35 posto, Grčka 31 posto, a Italija samo 13 posto. U istom razdoblju u Irskoj je bio samo dvopostotni turistički rast.

Gledano u cjelini, Europska unija broji oko 31 milijun kreveta od čega je trećina njih smještena u Francuskoj i Italiji. I još jednom, Hrvatska se našla na samom vrhu liste zemalja po broju turističkih kreveta u odnosu na broj stanovnika. Tako u našoj zemlji na tisuću stanovnika dolazi 255 turističkih kreveta, što je dva i pol puta više nego u većini drugih zemalja EU-a.

Usporedbe radi, Francuska ima 77 turističkih kreveta na tisuću stanovnika, Italija 83, nama konkurentska Grčka broji 118 kreveta, dok u Španjolskoj dolazi 76 kreveta.

S druge pak strane, u odnosu na veličinu zemlje i broj stanovnika 2017. godine samo su Malta i Hrvatska imale gotovo 20 tisuća noćenja na svakih tisuću građana, čime su zajedno sa Španjolskom uvrštene u zemlje koje su premašile svoje mogućnosti po zaprimi gostiju u odnosu na broj domicilnog stanovništva. U velikom su pak zaostatku s brojem gostiju u odnosu na broj stanovnika Rumunjska i Poljska.

No, čini se kako veliki rast broja turista ne godi svakoj zemlji. Tako, primjerice, Barcelona pokušava zaustaviti izgradnju novih hotela, poznati pariški muzej Louvre u svibnju je bio zatvoren zbog štrajka radnika koji su se bunili na sve lošije uvjete rada i sve veći broj turista. Amsterdam je pak s druge strane, započeo kampanju "Cijenimo i poštujmo" uz povećanje kazni za nedolično ponašanje na javnim prostorima. Upravo su ta tri grada ovo ljeto objavila pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog velike ekspanzije Airbnb i drugih servisa za najam stanova turistima, umjesto lokalnom stanovništvu.

(Jutarnji list)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz