U klubu izvoznih milijardera osam velikih 'igrača'

Ukupno gledajući, primjetno je da raste udjel privatnih tvrtki na izvozničkoj listi, ali i državne tvrtke uglavnom bilježe porast izvoza. Više od dvije trećine najvećih hrvatskih izvoznika u prošloj godini poboljšalo je svoje izvozne rezultate.

I ove godine Ina je ostala hrvatski izvoznik broj 1. Ona sama "ubrala" je 8,8 milijardi kuna iz izvoza, više nego što su zajedno ostvarila na izvoznim poslovima iduća dvije nacionalne perjanica na izvozničkom tronu, PPD i Pliva.

Više od dvije trećine najvećih hrvatskih izvoznika u prošloj godini poboljšalo je svoje izvozne rezultate. Među onima iz samog vrha na ovoj listi slabiji rezultat nego u prethodnoj godini imala je upravo Pliva, koja je lani i ukupno gledajući imala slabiji poslovni rezultat. Pridonijelo je tomu upravo plasman na stranim tržištima, prvenstveno u SAD-u, koji je za Plivu i njezinog vlasnika Tevu najvažnije za plasman lijekova koje proizvode.

Još slabiju izvoznu performansu imala je kutinska Petrokemija, koja je lani prolazila kroz vlasničku transformaciju i konačni odlazak iz državnog portfelja, a u kojoj su njezini glavni novi vlasnici ujedno i lideri hrvatske izvozne scene Ina i PPD.

Još veći pad izvoza, za gotovo trećinu, knjiži vodeći proizvođač kožne galanterije za automobilsku industriju Boxmark Leather. Izmjene na najnovijoj ljestvici top-izvoznika neminovan su odraz dva najveća potresa kroz koja su prolazili veliki hrvatski gospodarski sustavi, najprije kriza koncerna Agrokor, a potom i najvećoj brodograđevnoj grupaciji Uljanik. 

Konkretno na listu vodećih sto izvoznika sada su tri tvrtke iz sustava Agrokora, odnosno Fortenova grupe - PIK Vrbovec i PIK Vinkovci, te turistička agencija Kompas, a sve zajedno te su tvrtke izvezle lani 866 milijuna kuna. I druge su tvrtke iz ove grupacije imale značajne izvozne prihode, ali nisu stigle do plasmana na listu.

Dobrih priča ni u ovogodišnjoj izvoznoj "stotki" ne manjka, a prije svega priuštili su ih talijanski vlasnici sisačke željezare iz grupacije ABS Italija. U pogonu u Sisku lani se naveliko "kalio čelik" pa i izvozio, pa se naša željezara popela s impresivnih 7522-postotnim rastom izvoza i vratila slavu nekadašnjem velikom proizvođaču i izvozniku. U izvoznoj kremi, pak, i nakon odlaska Uljanika i 3. maja, brodogradnja ima svog predstavnika, Brodosplit Tomislava Debeljaka.

Bisnodeova lista inače ne obuhvaća samo izvoznike roba, nego i usluga, pa se u samom vrhu tako može vidjeti vodeće hrvatske hotelijere Valamar Rivijeru, Plavu Lagunu i Maistru.

Inače, sisačka željezara nije i jedina koja se vratila na našu izvozničku pozornicu. Nakon nekoliko godina "come back" ima i Crosco naftni servis.  Od tvrtki koje su, pak, na ovu listu naglo "uletjele" i nastavljaju intenzivno rasti izdvaja se Ma.Di. trading @ consulting iz Rijeke.  Takav je slučaj i s tvrtkom Air BP Croatia, trgovcem naftnim derivatima, koja je lani ušla na samo začelje 100-najvećih izvoznika, a ove se godine  probila već na 74. mjesto. Ovoj skupini pripada i tvrtka Calcit Lika iz Gospića koja se bavi preradom kamena iz tamošnjeg kamenoloma u pogonu za kojeg je slovenska "majka" kamen temeljac polegla prije gotovo desetljeća.

Ipak, iz ovog društva izvozničkih novaka ipak je malo posustao jedan od onih koje se pratilo na prethodnim ljestvicama najvećih - tvrtka AGS Hrvatska u vlasništvu Miroslava Antunovića. Na listi se drži Bomark Pak, dio varaždinske grupacije Bomark.

Od starijih proizvođača-izvoznika oporavlja se karlovački proizvođač oružja HS Produkt koji je u 2017. bilježio pad, a još se na listi drži, i to dobro, čepinska uljara TUČ. Za razliku od uljara, proizvođačima šećera izvoz pada, posebice najvećoj šećerani Viro, a manji je bio izvoz i koprivničke Podravke. Jedan od spomena vrijednih ulaza na izvozničku listu imala je i tvrtka Bauwerk Boen, koja je članica velike svjetske grupacije specijalizirane za proizvodnju parketa, a sa zavidnim porastom izvoza od gotovo 150 posto odmah je zauzela 87. mjesto.

Naprijed među izvoznicima grabi i Cromaris, iz godine u godinu, kao i mliječna industrija Dukat. Rastu i izvozni poslovi u segmentu otpada, barem kad je riječ o domaćem sektorskom lideru tvrtki Ce-za-r.

Ukupno gledajući, primjetno je da raste udjel privatnih tvrtki na ovoj izvozničkoj listi, ali i državne tvrtke uglavnom bilježe porast izvoza, među ostalim sve velike tvrtke iz zračnog  prometa, od CA, Hrvatske kontrole zračnog prijevoza do glavnih zračnih luka.  

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz