Hrvatska na drugom mjestu po stranim investicijama u BiH

Investitori iz Hrvatske u 2018. bili su na drugom mjestu po stranim investicijama u Bosni i Hercegovini, a ista ta pozicija hrvatskim investitorima pripada po ukupnim dosadašnjim ulaganjima u susjednu zemlju.

Investitori iz Hrvatske u 2018. bili su na drugom mjestu po stranim investicijama u Bosni i Hercegovini, a ista ta pozicija hrvatskim investitorima pripada po ukupnim dosadašnjim ulaganjima u susjednu zemlju, proistječe iz podataka što ih je u ponedjeljak objavila Središnja banka BiH.

Prema statistici izravnih stranih investicija za 2018., one su u BiH dosegnule 783 milijuna konveritiblnih maraka, odnosno 400 milijuna eura ili 2,3 posto  BDP-a.

Priljev stranih ulaganja u 2018. je u nominalnom iznosu približno jednak onome koji je zabilježen u 2017. godini.

Najviše ih je bilo iz Rusije, 71 milijun eura, dok je iz  Hrvatske investirano 54 milijuna eura. Slijede investicije iz Nizozemske,  Austrije i Njemačke u iznosima između 40 i 46 milijuna eura.

Najviše investicija je realizirano na planu financijskih uslužnih djelatnosti, odnosno u bankarskom sektoru i to 74 milijuna eura, u proizvodnji koksa i naftnih derivata od oko 69 miljuna eura te na području trgovine na malo i u proizvodnji baznih metala.

Na kraju 2018. stanje iukuonih zravnih stranih investicija u BiH je iznosilo 7,3 milijardi eura pri čemu se najveći udio odnosi na Austriju s oko 1,3 milijardi eura dok je Hrvatska na drugom mjestu s uloženih 1,17 milijardi eura. Na trećem je mjestu Srbija iz koje je u BiH dosada uloženo ukupno nešto više od milijarde eura. 

Investitorima iz BiH Hrvatska je na prvome mjestu jer je u nju iz susjedne zemlje uloženo oko 117 milijuna eura, a na drugom je mjestu Njemačka u koju su iz BiH dosad investirali oko 83 milijuna eura.

(Hina)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz