Grabar-Kitarović i Radev za novu, stratešku dimenziju odnosa Hrvatske i Bugarske

Gospodarska suradnja Hrvatske i Bugarske je sve razvijenija, što potvrđuje i prošlogodišnji porast trgovinske razmjene za 38 posto. Osim u energetici, hrvatske tvrtke zainteresirane za izgradnju infrastrukturnih projekata, posebice i cestovnom i željezničkom prometu.

Hrvatska i Bugarska se slažu da bi se dvije zemlje trebale posvetiti stvaranju nove strateške dimenzije svojih odnosa jačanjem suradnje u ključnim područjima, od sigurnosti i obrane do znanosti i kulture, izjavila je u utorak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s bugarskim predsjednikom Rumenov Radevom.

"Predsjednik Radev i ja suglasili smo se kako Hrvatska i Bugarska trebaju svoju suradnju temeljiti na dugoročnoj, strateškoj dimenziji svojih odnosa. Ovu stratešku suradnju i potencijale vidimo u svim ključnim područjima: sigurnosti i obrani, europskim i regionalnim pitanjima, gospodarstvu, ali i turizmu, obrazovanju te znanosti i kulturi", kazala je predsjednica.

Dvije su zemlje, kako je rekla, saveznici u Europskoj uniji i NATO-u i dijele mnoga stajališta koja se tiču europskih pitanja, poput kohezije i višegodišnjeg financijskog okvira, migracija i proširenja EU-a te vanjskopolitičkih i sigurnosnih tema.

Podsjetila je da dvije države surađuju i u okviru inicijative Triju mora, ocijenivši da je ta suradnja od "strateškog interesa".

Što se tiče gospodarske suradnje, ona je sve razvijenija, rekla je predsjednica i iznijela podatak o prošlogodišnjem porastu trgovinske razmjene za 38 posto. Istaknula je da su osim u energetici, hrvatske tvrtke zainteresirane za izgradnju infrastrukturnih projekata, posebice i cestovnom i željezničkom prometu.

Podsjetila je da su dvije države i u formatu Kina+17 i poručila da će Hrvatska i Bugarska nastaviti graditi odnose kako naših država tako i Europske unije kao cjeline s Kinom.

Dodala je da je osobito važno to što Hrvatska u Bugarska omeđuju prostor jugoistočne Europe te da dvije zemlje imaju bliska stajališta o regiji koja još nije dio EU-a i NATO-a.

Predsjednik Radev je kazao da njegov posjet predstavlja nastavak kontinuiranog dijaloga dviju država u svim područjima te potvrdio da gospodarska suradnja raste, ali da je "daleko od potencijala koji postoji". Prema njegovim riječima, suradnja na području trgovine, gospodarstva, turizma i znanosti osobito je važna i za "stabilnost i prosperitet regije" jugoistočne Europe.

Radev se također založio i za dublju europsku integraciju Hrvatske i Bugarske te "konvergenciju" europskog sjevera i juga te istoka i zapada. Osvrnuo se na pitanje Schengena i podsjetio da su obje zemlje ispunile sva tehnička pitanja, izražavajući nadu da će se EU držati pravila koje je zadao.

(Hina)



Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz